Zanimljivosti

Omblići planinarili do Močiljske špilje

Omblići planinarili do Močiljske špilje

Eko-Omblići sunčanu subotu iskoristili su za planinarenje od Mokošice do Močiljske špilje ispod brda Somina, spomenika prirode, i jednom od najdužih speleoloških objekata u dubrovačkoj okolici (dužine 938 ).

No, Omblići nisu samo planinarili i to 7 kilometara, već su odaslali i glasni eko apel za veću brigu i pažnju o ovom značajnom špiljskom lokalitetu koji je svrstan u Nacionalnu ekološku mrežu Hrvatske, a uskoro će u europsku mrežu Natura 2000.

– Veseli nas kako se nedavno uredila za posjetitelje špilja Šipun u Cavtatu, koju ćemo ovo ljeto posjetiti. Velika želja nam je da se to isto dogodi s prekrasnom Močiljskom špiljom jer ona to zaista zaslužuje. Radost planinarenja osjetila se cijelim putem, a veliko uzbuđenje osjetilo se prilikom susreta s domaćim životinjama – kozama, ovcama, kravama, kokošima, koje Eko-Omblići ba nemaju priliku svaki dan vidjeti u Mokošici. Čisti zrak, netaknuta priroda.., valjanje po travi… učinilo je mlade ekoaktiviste sretnima i ispunjenima! – priča njihova voditeljica Jadranka Šimunović.

– Poseban doživljaj je bio dolazak na cilj do Močiljske špilje odakle puca predivan pogled na našu zaštićenu Rijeku dubrovačku, dio Grada, Elafite i na naše plavo drago Jadransko more. Opet ćemo planinariti prema Močiljskoj špilji,rekli su na rastanku Eko-Omblići. Osjećamo se puno bolje i lakše ćemo savladavati zadatke u školi koja nam uskoro počinje! – navodi Šimunović, napomenušvi kako je sljedeća odrednica malih ekologa Kuna konavoska i snježna Snježnica (1234 m).

 

Pročitajte još

OPUZENSKI OSNOVNOŠKOLCI U KUĆI BUKOVAC Učili o Vlahu Bukovcu

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1567. Umro Marin Držić

Dulist

[VIDEO] MLADI IZUMITELJI Andro i Niko Stanoš od smeća napravili tenk na daljinsko upravljanje

Dulist