Aktualno

Odvjetništvo istražuje kobnu skelu

Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku provodi izvidi zbog načina saniranja zida crkve Sv. Vlaha u Dubrovniku, objavljeno je na službenim web stranicama DORH-a.

„Temeljem čl. 206. st. 5. Zakona o kaznenom postupku u utorak, 8. studenog započelo je izvidima temeljem objavljenih navoda u dnevnom listu o tome kako je započela sanacija zida crkve Sv. Vlaha u Dubrovniku te kako je angažirana građevinska tvrtka, kao izvođač radova, zaštitnu skelu na zid stavila tako da ju je zakucala izravno na kamen“, navodi DORH.
Hoće li uz izvide, odgovorne osobe izvođača radova HEDOM-a ili naručitelja Zavoda za obnovu biti pozvane na obavijesne razgovore, još uvijek se ne zna.
I Uprava za zaštitu kulturne baštine promptno je reagirala na devastaciju crkve Sv. Vlaha. Ministarstvo kulture poslalo je načelnicu Odjela za inspekcijske poslove zaštite kulturne baštine Lukreciju Pavičić Domijan.

– Upravo zbog oštećenja uzrokovanih postavljanjem skele na Sv. Vlahu, na poziv Konzervatorskog odjela dolazim u Dubrovnik. Jučer sam dobila obavijest i otvoren je dosje. Mi ćemo objektivno sve pregledati i temeljem zakonskih odredbi reagirati. Crkva sv. Vlaha nije simbol samo Grada, već cijele regije i objekt pod zaštitom UNESCO-a te se pristupilo njenoj obnovi i restauraciji. Ali, skela je bila kobna! Više ćemo znati nakon objektivnog pregleda – kazala je načelnica Lukrecija Pavičić Domijan prije prvog nadzora.
Podsjetimo, riječ je o devastaciji istočne fasade parčeve crkve uz koju je tvrtka Hedom postavila skelu kako bi započela s radovima obnove vrijednim 8,9 milijuna kuna. Pritom su skelu „učvrstili“ bušeći tridesetak rupa u kamenom tkivu barokne crkve Sv. Vlaha!?
 

Pročitajte još

U DNEVNIKU NOVE TV Gordana Buljan Flander dala neopozivu ostavku na mjesto ravnateljice Poliklinike

Dulist

PAVELA NAKON OSVAJANJA HRVATSKE VELIKE NAGRADE SIGURNOSTI Ovo je kruna karijere!

Dulist

DR. SINIŠA CAR NAPUSTIO JE NAJZELENIJI OTOK Mljet je unio mir u moj život

Maria Prkut

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija