Grad

ODVJETNIK KONCESIONARA NA PLOČAMA ‘Oni žele raditi, ali će im to po novom režimu biti otežano’

ODVJETNIK KONCESIONARA NA PLOČAMA 'Oni žele raditi, ali će im to po novom režimu biti otežano'

Moje stranke žele raditi, u skladu s gradskom odlukom i ugovorom. Ne žele sukob niti sporove s Gradom – rekao je za DuList Bojan Lujak, odvjetnik koncesionara na Pločama, nakon sastanka s gradonačelnikom. Naglašava kako današnji događaj i skidanje ograde s pretovarne zone na Pločama nije u skladu s Odlukom o komunalnom redu Grada Dubrovnika, kojom je jasno definirano što je pretovarna zona i kako će se s njome postupati.
-Odlukom o komunalnom redu točno je definiran položaj pretovarne zone kao čestica 1660 k.o. Dubrovnik koja se u zemljišniku zove fontana i na kojoj se sve tamo nalazi. Moje je mišljenje da se ovakvo nešto nije smjelo izvoditi bez odluke Gradskog vijeća koje je trebalo prethodno izmijeniti postojeću odluku i definirati pretovarnu zonu kao neku drugu lokaciju. To donosi Gradsko vijeće, ne komunalno redarstvo, ne gradonačelnik ili ne znam tko je danas demontirao ogradu. U istoj toj odluci piše da u večernjim i noćnim satima, od 7 do 5 pretovarna zona mora biti zatvorena. Ako nema ograde, sad se nema što zatvoriti i sve ovo što se danas dogodilo nije u skladu s odlukom Grada Dubrovnika. Naravno da su moje stranke sklopile ugovor o koncesiji i plaćaju tu koncesiju očekujući da će izvršavati svoje dužnosti, ali i konzumirati svoja prava u skladu s gradskim odlukama – rekao je Lujak, te naglasio kako oni dnevno donesu više desetaka tona robne u grad, a ta se roba do njih dovozi kamionima.
-Velika je vrijednost te robe i ona se mora osigurati. Onog trenutka kad moje stranke preuzmu robu, a ona može biti vrijednosti više stotina tisuća kuna, oni za to odgovaraju i ako se što s robom dogodi, oni moraju platiti njenu vrijednost. A kako će sad to obavljati na ovaj način kad je sve otvoreno, nesigurno. To je sad pitanje. Nije želja mojih stranaka ulaziti u sporove s Gradom, oni bi samo željeli obavljati svoju djelatnost u skladu s odlukom i ugovorom – rekao je dalje Lujak.
Istaknuo je kako je danas prvi put predstavljen novi privremeni režim, no još ne znaju sve detalje.
-Prvi put danas nam je spomenut novi prijelazni način izvršavanja pretovara. No, kad smo tražili skicu rečeno nam je da se obratimo pisanim putem što ćemo i učiniti pa će nam valjda netko do ponedjeljka dostaviti kako bi to trebalo izgledati. Predviđamo da bi to trebala biti mjesta ispred Gimnazije, za vrijeme dok se izvode radovi na samoj fontani – objasnio je odvjetnik Lujak.
-Voljni smo pokušati kako bi sve funkcioniralo, kako bi moje stranke radile i kako bi opskrba Grada bila uredna, ali nismo uvjereni da će to biti moguće s obzirom na dosta specifičnosti ove vrste posla – rekao nam je dalje.
Također je posebno naglasio kako njegove stranke danas nisu štrajkale već im je bio onemogućen rad za što, govori, nisu krivi oni već Grad Dubrovnik.
-Nije bilo fizički moguće dok se ograda demontirala obavljati djelatnost uz sve ove probleme koje sam spomenuo, a tiču se ostavljanja robe bez mogućnosti da ista bude zatvorena. Oni nisu znali da će se ovakvo nešto jutros dogoditi, ostali su iznenađeni te nisu znali hoće li nakon što se dignula ograda doći drugi kamion i pokupiti kariće. Kako su mogli preuzeti paletu i odgovornost za robu, a nisu znali kako će Grad postupiti prema njima ostatak dana? Stoga nije točno da su štrajkali, njima nije bilo omogućeno raditi – rekao je dalje Lujak te istaknuo kako će njegove stranke pokušati raditi po novom režimu jer ne žele sukobe.
-Ovo danas ne smatraju svojom krivnjom, nitko ih o tome nije obavijestio. Ne žele se izložiti odgovornosti prema svojim dobavljačima i preuzeti velike vrijednosti robe pa da ne mogu ispuniti obvezu – rekao je.
Osvrnuo se i na najavu Grada kako će ih sankcionirati.
-Ne može se kazniti nekoga za nešto za što on nije kriv. Nisu moje stranke odlučile ne raditi iz čista mira, iznenađeni su, dogodilo se nešto naglo i neočekivano. Nije to ni štrajk ni prosvjed već nemogućnost rada, za što nisu odgovorni oni već Grad Dubrovnik – rekao je te istaknuo kako će i sutra pokušati raditi, kao i u ponedjeljak i opskrbljivati grad, ali mišljenja je kako će im to biti otežano.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist