Grad

GVARDIJAN MALE BRAĆE U nedjelju zlatna misa fra Veselka Grubišića

Fra Veselko Grubišić, gvardijan franjevačkog samostana Male braće u Dubrovniku, proslavit će u nedjelju, 26. lipnja u 19 sati u crkvi Male braće zahvalno misno slavlje uz 50. obljetnicu misništva. Na fra Veselkovoj zlatnoj misi propovijedat će fra Jozo Sopta, župnik i gvardijan u Rožatu.

Životopis

Fra Veselko Grubišić je rođen 11. ožujka u 1945. godine u Posuškom Gradcu u Hercegovini od pok. Ivana i Kate Grubišić, kao četvrto od šestero djece. Poslije završene osnovne škole prijavio se u sjemenište kao kandidat Franjevačke provincije sv. Jeronima u Zadru. Prve dvije godine proveo je u zadarskom sjemeništu, zatim je krenuo u novicijat na Košljunu. Nakon pola godine novicijata morao je u vojsku, a vojni rok služio je u Makedoniji. Po povratku iz vojske nastavio je novicijat na Košljunu, zatim je pohađao gimnaziju u Pazinu i Splitu te 1968. godine Višu teološku školu u Bixeh-Bressanone u Južnom Tirolu.

Na blagdan svetih Petra i Pavla 29. lipnja 1972. godine u Tirolu je zaređen za svećenika.

Sljedeće 1973. godine imenovan je župnim vikarom u Sv. Nikole u Rijeci gdje proveo tri godine. Nakon toga je s drugom petoricom franjevaca bio raspoređen da ide na službu u Argentinu, ali je došlo do promjene pa je određeno da ide u Južnu Afriku. Vizu za Afriku je trebao dugo čekati. Za vrijeme čekanja jednu godinu je proveo u Dubrovniku, pa je zatim raspoređen za župnika u Rovinjskom Selu kod Rovinja. Nakon skoro tri godine čekanja 20. lipnja 1979. godine je stigao u Južnu Afriku gdje je ostao do listopada 1997. godine. U Južnoj Africi proveo je više od 18 godina. Po povratku u Hrvatskoj imenovan je župnikom Sv. Nikole Tavelića u Rijeci gdje je ostao šest godina. Zatim je devet godina bio župnik u župi Presvetoga Srca Isusova u Zadru, te deset godina gvardijan u samostanu Male braće u Dubrovniku gdje slavi svoju zlatnu misu.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

GRADU U IZVJEŠĆU O ŽARKOVICI ‘Zbrinut 71 pas, ali i dalje postoje osobe koje opstruiraju udomljavanje’

Dulist

POHVALILI SE IZ GRADA DUBROVNIKA Petica za transparentnost proračuna šestu godinu zaredom

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija