Grad

GVARDIJAN MALE BRAĆE U nedjelju zlatna misa fra Veselka Grubišića

GVARDIJAN MALE BRAĆE U nedjelju zlatna misa fra Veselka Grubišića

Fra Veselko Grubišić, gvardijan franjevačkog samostana Male braće u Dubrovniku, proslavit će u nedjelju, 26. lipnja u 19 sati u crkvi Male braće zahvalno misno slavlje uz 50. obljetnicu misništva. Na fra Veselkovoj zlatnoj misi propovijedat će fra Jozo Sopta, župnik i gvardijan u Rožatu.

Životopis

Fra Veselko Grubišić je rođen 11. ožujka u 1945. godine u Posuškom Gradcu u Hercegovini od pok. Ivana i Kate Grubišić, kao četvrto od šestero djece. Poslije završene osnovne škole prijavio se u sjemenište kao kandidat Franjevačke provincije sv. Jeronima u Zadru. Prve dvije godine proveo je u zadarskom sjemeništu, zatim je krenuo u novicijat na Košljunu. Nakon pola godine novicijata morao je u vojsku, a vojni rok služio je u Makedoniji. Po povratku iz vojske nastavio je novicijat na Košljunu, zatim je pohađao gimnaziju u Pazinu i Splitu te 1968. godine Višu teološku školu u Bixeh-Bressanone u Južnom Tirolu.

Na blagdan svetih Petra i Pavla 29. lipnja 1972. godine u Tirolu je zaređen za svećenika.

Sljedeće 1973. godine imenovan je župnim vikarom u Sv. Nikole u Rijeci gdje proveo tri godine. Nakon toga je s drugom petoricom franjevaca bio raspoređen da ide na službu u Argentinu, ali je došlo do promjene pa je određeno da ide u Južnu Afriku. Vizu za Afriku je trebao dugo čekati. Za vrijeme čekanja jednu godinu je proveo u Dubrovniku, pa je zatim raspoređen za župnika u Rovinjskom Selu kod Rovinja. Nakon skoro tri godine čekanja 20. lipnja 1979. godine je stigao u Južnu Afriku gdje je ostao do listopada 1997. godine. U Južnoj Africi proveo je više od 18 godina. Po povratku u Hrvatskoj imenovan je župnikom Sv. Nikole Tavelića u Rijeci gdje je ostao šest godina. Zatim je devet godina bio župnik u župi Presvetoga Srca Isusova u Zadru, te deset godina gvardijan u samostanu Male braće u Dubrovniku gdje slavi svoju zlatnu misu.

Pročitajte još

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist