Grad

ODRŽANA KOMEMORACIJA ZA GOSPARA HRVOJA KAČIĆA Intelektualac, diplomat i domoljub kojeg nećemo zaboraviti

ODRŽANA KOMEMORACIJA ZA GOSPARA HRVOJA KAČIĆA Intelektualac, diplomat i domoljub kojeg nećemo zaboraviti

U 91. godini života napustio nas je velikan dubrovačkog i hrvatskog vaterpola, legendarni Jugov vaterpolist i srebrni olimpijac gospar Hrvoje Kačić, a za iznimnog intelektualca i domoljuba ovog petka održana je i komemoracija u Kazalištu Marina Držića. Prisustvovali su zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, pročelnica Upravnog odjela za poslove župana i županijske skupštine Žaklina Marević, predsjednik Juga Tomislav Dumančić te ostale čelne osobe iz svijeta sporta, politike te javnog i društvenog života. Na komemoraciji je bila i seniorska ekipa Juga s trenerom Vjekom Kobešćakom.

ODRŽANA KOMEMORACIJA ZA GOSPARA HRVOJA KAČIĆA Intelektualac, diplomat i domoljub kojeg nećemo zaboraviti

Dumančić: Djela gospara Hrvoja kroz nas će živjeti zauvijek

Tomislav Dumančić izrazio je duboku sućut kako u osobno, tako i u ime Vaterpolo kluba Jug Adriatic osiguranje.

– Gospar Hrvoje Kačić bio je velikan dubrovačkog i hrvatskog vaterpola, velikan sporta, olimpijac, diplomat, sveučilišni profesor… Ponajviše čovjek s velikim srcem i dušom. Uistinu se nameće težnja za jednim velikim ‘HVALA’ na predanosti svemu što je činio kako bi mnogi naraštaji mogli uživati i graditi dalje na postavljenim temeljima kako Juga tako i hrvatske države. U svemu što je radio, bio je ustrajan, dosljedan i uspješan, zbog čega je bio uzor mnogima i na čije vrijednost se možemo i trebamo ugledati. Sjećat ćemo se njegovog veselog duha, iznimne hrabrosti kojom je zračio, te ponosa koje je usađivao u sve one koji ga okružuju. Sjećat ćemo se njegovog znanja, stručnosti, temeljitosti… Posebno časti s kojom je uz osobna odricanja kroz cijeli svoj živit inicirao mnoge promjene, uistinu u svim sferama svog djelovanja, iako su ga te promjene kojima je težio često maknule od onoga što je najviše volio, a to je vaterpolo, kao što je bila 1952. godina, kada mu je bio zabranjeno ići na Olimpijske igre – naglasio je Dumančić te dodao kako ćemo se ‘sjećati njegove svestranosti, mentalne snage sportaša, intelektualnog kapaciteta sveučilišnog profesora i akademika.’

ODRŽANA KOMEMORACIJA ZA GOSPARA HRVOJA KAČIĆA Intelektualac, diplomat i domoljub kojeg nećemo zaboraviti

– Što dalje reći o čovjeku čiji je životopis trajni pečat svega onoga što je mislio, govorio, radio… Što je živio, koji je bio jedan od graditelja hrvatskog sporta i hrvatske države, osim: ‘Adio, gospar Hrvoje!’ Ali ZBOGOM nikad, jer tvoja djela kroz nas će živjeti zauvijek – emotivno je zaključio Dumančić.

Potrebica: Jedan po jedan odlaze gospari

– Jedan po jedan odlaze gospari. Gospar Hrvoje bio je riječju dubrovački gospar. Njegov životni put, uspjeh i znanje nisu ostavili ravnodušnim nikoga koja je poznavao. Kada je netko imao tako bogat i ispunjen život kakav je imao gospar Hrvoje, u prigodama poput ove trebalo bi puno toga istaknuti. No, kada govorimo o gosparu Hrvoju, treba prvo reći da je to bio čvrst čovjek jasnih stavova. Čovjek koji je držao do svojih principa čak i onda kada je to značilo da će biti uskraćen za neka osnovna životna prava, poput primjerice prava na javno iznošenje vlastitog mišljenja ili slobode kretanja. Krasio ga je pravi borbeni sportski duh kojem je ustrajnost jedna od glavnih odlika – istaknuo je Potrebica.

ODRŽANA KOMEMORACIJA ZA GOSPARA HRVOJA KAČIĆA Intelektualac, diplomat i domoljub kojeg nećemo zaboraviti

– Kao i u svemu drugome što je radio u životu, i u sportu je bio iznimno uspješan. Sa svojim Jugom, osvojio je sve najvažnije trofeje, a sa reprezentacijom bivše države popeo se i na sportski Olimp na Olimpijskim igrama osvajajući medalju. Ko izvrstan sportaš karijeru je proveo u našem gradu nikad birajući lakši put pa makar ga to dovelo i do već spomenute 1952. godine i oduzimanja putovnice zbog čega nije mogao sudjelovati na iznimno važnim sportskim događajima. No ono što je važno istaknuti jest kako je za gospara Hrvoja Kačića bilo važno i obrazovanje i tu je dosegao akademske visine, postavši sveučilišni profesor.  Jasno je znao da se samo znanjem može boriti za svoje ideale i da mu znanje nitko i nikad ne može oduzeti – dodao je Potrebica, nastavivši kako je ‘gospar Hrvoje Kačić dočekao dan kojeg je dugo sanjao, nezavisnost voljene Hrvatske domovine u čijim je začecima dao svoj veliki doprinos aktivno sudjelujući u njenom stvaranju.’

– Kao doktor pomorskog prava i predsjednik Državne komisije za granice Republike Hrvatske, predanim radom i stručnosti bio je važna pomoć kod utvrđivanja pomorskih granica i argumenata koje je iznosila Hrvatska. Vodio je Saborski odbor, hrvatsku politiku, sudjelovao u donošenju prvog Ustava, možemo slobodno reći kako je gradio sebe u temelje hrvatske države – istaknuo je Potrebica, dodavši kako je gospar Hrvoje Kačić bio ‘intelektualac, diplomat i domoljub’.

ODRŽANA KOMEMORACIJA ZA GOSPARA HRVOJA KAČIĆA Intelektualac, diplomat i domoljub kojeg nećemo zaboraviti

– U kasnijim godinama kao autor knjige ‘ U službi Domovine’, postavio je dokumentirano izvrsno vrijedne znanstvene radove iz vremena Domovinskog rata, a kao protivnik svega totalitarnog, posebno komunističkog režima, u knjizi ‘Dubrovačke žrtve – jugokomunistički teror na hrvatskom jugu 1944. i poratnim godinama’ donosi relevantne činjenice vezane i važne za razdoblje bivše Jugoslavije. Pripadam mlađoj generaciji Dubrovčana i nisam imao priliku vidjeti njegove sportske uspjehe, a bio sam mlad i u stvaranju Hrvatske, međutim ono što mogu ispričati u osobnom kontaktu prije par godina, kad sam došao u javni prostor Grada Dubrovnika, jest kako sam imao privilegiju upoznati gospara Kačića. Upoznali smo se na Stradunu, a tema je bila aktualna – razgraničenja. Rekao mi je koje bismo argumente trebali koristiti, a moram priznati da sam ostao zapanjen energijom i snagom, kao i argumentiranošću s kojom je branio hrvatske interese i tog dana na Stradunu. Od tog dana sam, moram otvoreno reći, bio bogatiji čovjek spoznajom na koji način se brani, argumentima i snagom, znanstvena i stručna činjenica – istaknuo je Potrebica, te zaključio:
‘Poštovana obitelji, primite u ime Grada Dubrovnika i moje osobno ime izraze duboke sućuti. Možete biti ponosni i vjerujem daj e gospar Hrvoje bio ponosan što je imao tako plodonosnu i snažnu obitelj koju je ostavio iza sebe. Grad Dubrovnik izgubio je intelektualca kojeg nikad nećemo zaboraviti. Neka mu je laka hrvatska zemlja koju je neizmjerno volio.’

Žaklina Marević: Svemu što je činio pristupao je punog srca, posvećeno i s puno ljubavi

Pročelnica Upravnog odjela za poslove župana i Županijske skupštine Žaklina Marević istaknula je kako smo s tugom žaljenjem primili smo vijest da nas je napustio istinski gospar i domoljub, velikan hrvatskog sporta i našeg Juga, Dubrovčanin Hrvoje Kačić.
-Gospar Hrvoje bio je čovjek koji je svemu što je činio pristupao punog srca, posvećeno i uvijek s puno ljubavi, prvenstveno prema svojoj domovini. Svjedoče tome i nenadmašni sportski rezultati, trag koji je ostavio u povijesti Vaterpolskog kluba Jug i hrvatskog sporta općenito. Svjedoče tome i njegova nastojanja i potezi protiv tadašnje vlasti koja mu je oduzimala putovnicu i smještala ga u samicu, a sve zbog njegove ustrajne borbe za svoju Hrvatsku. Nemjerljiv je i taj njegov doprinos domovini, ali i njegovo kasnije djelovanje kao saborskog zastupnika, kao predsjednika Državne komisije za granice RH. Ovaj veliki čovjek svoje znanje pretočio je u brojna djela koja su zaista istinski svjedoci povijesti i izvori znanja za sve buduće generacije. Svi mi doista možemo biti ponosni na činjenicu da je gospar Hrvoje bio naš sugrađanin – rekla je Marević te se obratila i obitelji pokojnog Hrvoja Kačića.

ODRŽANA KOMEMORACIJA ZA GOSPARA HRVOJA KAČIĆA Intelektualac, diplomat i domoljub kojeg nećemo zaboraviti
– Draga obitelji, izražavam vam iskrenu sućut u ime Dubrovačko-neretvanske županije, župana Nikole Dobroslavića i svoje osobno. Znam da bez obzira na duge godine koje ste proveli s njim, odlazak vašeg dragog oca, djeda, uzora ostavlja ogromnu prazninu. No, želim da budete jaki kao što je bio gospar Hrvoje i da vječno čuvate uspomenu i ljubav prema ovom istinskom velikanu. Neka mu je laka hrvatska zemlja koju je bezuvjetno volio – istaknula je Žaklina Marević.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist