Aktualno

ODOBRILA AGENCIJA ZA ZAŠTITU TRŽIŠNOG NATJECANJA Studenac preuzima Pemove butige

ODOBRILA AGENCIJA ZA ZAŠTITU TRŽIŠNOG NATJECANJA Studenac preuzima Pemove butige

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je na prvoj razini namjeru provedbe koncentracije koja nastaje stjecanjem izravne kontrole na trajnoj osnovi poduzetnika Studenac nad poduzetnikom Pemo. Riječ je o horizontalnoj koncentraciji na mjerodavnom tržištu trgovine na malo mješovitom robom, pretežno hranom, pićima i higijenskim proizvodima za domaćinstvo, na području Dubrovačko-neretvanske županije i podredno na području Grada Dubrovnika na kojima postoji preklapanje navedenih poduzetnika pri čemu će poduzetnik Studenac preuzeti tržišne pozicije poduzetnika Pemo.

Na tržištu Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika, Studenac bi provedbom predmetne koncentracije postao vodeći tržišni takmac na navedenom području s tržišnim pritiskom ostalih poduzetnika, velikih trgovačkih lanaca (Lidl, Konzum, Tommy), koji su snažno prisutni na nacionalnoj razini i koji spadaju među vodećih 5 poduzetnika.

Studenac bi se nakon provedbe predmetne koncentracije nastavio natjecati sa navedenim poduzetnicima, kao i s brojnim malim prodavaonicama prisutnima na cijelom promatranom području. Analizom je utvrđeno da je s obzirom na strukturu mjerodavnog tržišta, broj poduzetnika, razne formate prodavaonica, malo vjerojatno da može doći do učinaka protivno propisima o tržišnom natjecanju. Krajnji kupci će i dalje imati veliki izbor za kupnju, a poduzetnici će i dalje imati interesa za sudjelovanjem na predmetnom mjerodavnom tržištu, bilo da je riječ o širenju postojećih ili ulasku novih takmaca.

Slijedom navedenog, ne proizlazi da je riječ o koncentraciji koja bi mogla imati negativan učinak na tržišno natjecanje.

Pročitajte još

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist