Aktualno

Odobreni krediti za turistički sektor

Odobreni krediti za turistički sektor

Podaci Hrvatske banke za obnovu i razvitak pokazuju kako je za turistički sektor odobreno 1, 017 milijardi kuna kredita. Podatke su predstavili ministar turizma Veljko Ostojić  i predsjednik uprave HBOR-a Anton Kovačev.

Ministar je napomenuo kako je konkurentnost turističkog sektora je preduvjet za daljnje investicije i u fokusu je interesa Ministarstva turizma. Zbog toga se donijela odluka o smanjenju PDV-a na 10 posto od 1. siječnja 2013. godine, te odluka o porezu od nula posto na reinvestiranu dobit i izmjene Zakona o ugostiteljsko djelatnosti, što je zajedno omogućilo nesmetano poslavanje kod više od 250 kampova.  Od 6 milijardi kuna kredita koje je HBOR odobrio ove godine, 16 posto odnosi se na turističke projekte i čini 83 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.  Od ukupno odobrenih kredita za turizam, preko 90 posto projekata odnosi se na investicije, a tek 10 posto na obrtna sredstva.

U trenutnoj obradi je još preko 440 milijuna kuna novih zahtjeva, istaknuo je Kovačev. Broj izravnih kredita čini 52 posto udjela u ukupnim kreditima.
HBOR je ove godine izmijenio uvjete  kreditiranja za turističke projekte, pa je tako, između ostaloga, produljen rok otplate na 17 godina što čini najduži rok među svim HBOR-ovim programima.
Kamatna stopa smanjena je na 1, 3 i 5 posto i omogućeno je kreditiranje u kunama, te uveden model podjele rizika s poslovnim bankama.
Sve ovo zajedno pridonosi pojačanoj investicijskoj aktivnosti u turizmu ove godine, a iduće se očekuju još bolji rezultati.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist