Grad

ODLUKA SUDA Golf na Srđu je štetan za okoliš

ODLUKA SUDA Golf na Srđu je štetan za okoliš

Na tužbu koju su 2013. godine podnijele Zelena akcija, Udruženje hrvatskih arhitekata i građanska inicijativa ‘Srđ je naš’, Upravni sud u Splitu reagirao je pozitivno – odnosno, nakon tri godine čekanja, projekt je ocijenjen kao štetan za okoliš.

Naime, Upravni sud u Splitu donio je odluku kojom je ukinuto rješenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode o prihvatljivosti Studije utjecaja na okoliš izgradnje sportsko – rekreacijskog centra s golf igralištem na Srđu.
Potvrdio nam je to i vijećnik liste Srđ je Grad Maro Kristić.
– Ovo je velika pobjeda udruga civilnog društva, u prvom redu Inicijative Srđ je naš i Zelene akcije. Ovaj štetan i koruptivan projket su podržavale sve velike političke stranke u Republici Hrvatskoj. Ovim se konačno dokazalo kako je to sve jedna te ista interesna skupina kojoj je javni interes i uređena država zadnje što žele – rekao je on.
– Ovo je pravomoćna odluka, poništena je Studija i vraćeno je Ministarstvu na ponovno odlučivanje. To znači da će Ministarstvo donijeti novo rješenje kojim će se poništiti Studija, a automatski će to imati reperkusije na lokacijske dozvole koje su izdate na temelju nezakonite Studije još u prosincu prošle godine. Te dozvole je izdala tadašnja ministrica graditeljstva i prostornog uređenja HNS-ova Anka Mrak Taritaš. Ovo je pobjeda pravne države, a izvršenjem ove presude će se morati izvršiti i presuda Visokog Upravnog suda u Zagrebu i obuhvat projekta se vratiti s 300 na 100 hektara koliko je i bio 2005. godine kada je nezakonito proširen. Ovom presudom u projektu golfa ništa više nije isto. Mi jesmo za investicije, ali ovdje se pokazalo da u ovom projektu nije poštivan zakon od samog početka, vladala je velika pravna nesigurnost i niz nezakonitosti koje su lokalni političari gurali. Mi jesmo za nova zapošljavanja i korist lokalnoj zajednici, ali ne za mito korumpiranim državnim i lokalnim dužnosnicima – rekao je Kristić.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist