Aktualno

REAKCIJE Evo što o ‘rušenju’ Studije utjecaja na okoliš za golf na Srđu misle gradski vijećnici

REAKCIJE Evo što o 'rušenju' Studije utjecaja na okoliš za golf na Srđu misle gradski vijećnici

Nakon što je Upravni sud u Splitu donio odluku kojom je ukinuto rješenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode o prihvatljivosti Studije utjecaja na okoliš izgradnje sportsko – rekreacijskog centra s golf igralištem na Srđu, stižu i reakcije.

Evo kako su to prokomenirali gradski vijećnici, ujedno i kandidati za Hrvatski sabor na predstojećim prijevremenim parlamentarnim izborima Maro Kristić, Mato Franković i Olga Muratti.
Kako nam je već ranije rekao Maro Kristić, kandidat Mosta, ovo je velika pobjeda udruga civilnog društva, u prvom redu Inicijative Srđ je naš i Zelene akcije.
-Ovaj štetan i koruptivan projekt su podržavale sve velike političke stranke u Republici Hrvatskoj. Ovim se konačno dokazalo kako je to sve jedna te ista interesna skupina kojoj je javni interes i uređena država zadnje što žele – rekao je on, te dodao kako lista Srđ je Grad jest za investicije, ali ‘ovdje se pokazalo da u ovom projektu nije poštivan zakon od samog početka, vladala je velika pravna nesigurnost i niz nezakonitosti koje su lokalni političari gurali’.
Mato Franković, predsjednik Gradskog vijeća te kandidat HDZ-a za Hrvatski sabor, ističe kako je prema njegovim informacijama Upravni sud donio odluku da se ukida Stduija utjecaja zbog proceduralnih razloga.
-Trebamo u potpunosti poštivati odluku Upravnog suda. Žalosti me činjenica da je Ministarstvo zaštite okoliša, dakle upravo ono Ministarstvo koje bi trebalo utjecati na valjanost i vjerodostojnost studija utjecaja na okoliš, ovim putem, obzirom da im je njihova studija oborena, odnosno procedura, dovelo u pitanje cjelokupan proces kojim se bavilo Ministarstvo zaštite okoliša. To je bilo u vrijeme Mihaela Zmajlovića, ministra u Vladi SDP-a i Kukuriku koalicije.

Apsolutno podržavamo pravu i normalnu, kvalitetnu Sudiju utjecaja na okoliš i siguran sam da će u budućnosti Ministarstvo zaštite okoliša paziti na takve procedure. U ovom slučaju vjerujem da će se ponoviti procedura, da će se ispraviti svi nedostatci koji su uočeni, ali ponavljam ovakva odluka je uvela nesigurnost u sve ono što je radilo Ministarstvo zaštite okoliša pod predsjedanjem Mihaela Zmajlovića jer očito je da su neki drugi imali veći utjecaj na Ministarstvo od same funkcije Ministarstva i činjenice da bi ono trebalo skrbiti o gradu i o projektima u interesu RH, ali na način da štite, a ne da se pogoduje investitorima – smatra Franković.
Olga Muratti, gradska vijećnica i kandidatkinja za Hrvatski sabor HSU-a u trenutku našeg poziva nije bila upoznata s odlukom Upravnog suda.
-Ne mogu komentirati jer nisam vidjela odluku. Presude se trebaju poštivati bez obzira na koga se odnose. Treba vidjeti što to znači i proceduralno i na što se to sve odnosi – rekla nam je kratko Olga Muratti.

Pročitajte još

JAVNO OTVARANJE PONUDA Pristiglo 289 ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

OD ČETVRTKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

ZABRINJAVAJUĆE Kod tinejdžera koji puše e-cigarete pronađeni toksični metali u urinu

Dulist