Zanimljivosti

ODLUČIO JE PROMIJENITI SVIJET! Dubrovački inovator Andrej Đukić pobjednik je Cybathlona 2020. i proteze izrađuje besplatno

ODLUČIO JE PROMIJENITI SVIJET! Dubrovački inovator Andrej Đukić pobjednik je Cybathlona 2020. i proteze izrađuje besplatno

Mladi produkt dizajner, Dubrovčanin Andrej Đukić posljednjih tjedan dana zahvaljujući svom projektu protetičke ruke Maker Hand našao se pod lupom medija. I dok ga jedni nazivaju modernim Robin Hoodom, drugi pak upravo u osobama poput njega vide svijetlu budućnost Lijepe naše.

Ovaj pobjednik prestižnog svjetskog natjecanja Cybathlon koje organizira ETH Zurich, jedno od najkvalitetnijih tehničkih sveučilišta na svijetu, svojevrsne olimpijade za protetička pomagala, na Maker Hand počeo je raditi prije četiri godine, a cilj mu je oformiti internetsku platformu na kojoj bi volonteri diljem svijeta besplatno izrađivali proteze osobama s invaliditetom.

Sam Đukić svoju protetsku gerilu pokrenuo je na jednostavnom 3D printeru vrijednom svega 1500 kuna. U jedno poslijepodne može izraditi cijelu protezu. Usporedbe radi, cijene proteza na svjetskom tržištu kreću se od 10 do 100 tisuća eura. Cijena je to koju si malo tko može priuštiti.

– Mene svi ljudi pitaju kako ću zaraditi od ovog projekta. Kao da je to glavno pitanje. Mislim, koji je to krivi sklop u glavi. Da ja sad idem zaraditi, sve bi bilo beskrajno teže – moram imat certifikat, regulative, morao bih se povezati s većim firmama jer nemam proizvodnju… Ovako je sve lagano – ispričao je za Dnevnik.hr Dubrovčanin.

Za pet minuta i 44 sekunde tim Maker Hand tako je na ovogodišnjem Cybathlonu prošao cijeli poligon. Punu minutu bio je ispred talijanske suparnice, favoritkinje natjecanja.

– Ja sam još pod tim emocijama, mene to još drži kao da sam na natjecanju! Samo sam čuo srce svoje kako udara i na nekih dvadeset sekundi ustao sam i bilo je kao da ću pasti u nesvijest od tog odbrojavanja, od tih emocija. Meni je najvažnije bilo da dobijem kredibilitet, da je to najbolja proteza na svijetu. I onda ako je besplatna, to je totalna disrupcija te cijele industrije – istaknuo je Krunoslav Mihić, korisnik pomagala za ruku s kojim je Andrej Đukić osvojio ovogodišnji Cybathlon

– Sad je plan napraviti platformu, globalnu platformu na internetu gdje će se volonteri moći povezivati s ljudima koji nemaju ruke i onda će moći s donacijama proizvoditi ljudima ruke diljem svijeta potpuno besplatno. Ako bih radio nogu, onda bih se natjecao pa bih da pobijede Maker leg i Maker hand. Da budu besplatne noge i ruke i onda da uništavamo tu industriju polako kroz godine – objasnio je Andrej Đukić.

 

Pročitajte još

KAKO IZBIJELITI JAJA? S octom i vodom u tri jednostavna koraka

Dulist

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist