Aktualno

ODLIČNO! KUD ‘Stjepan Radić’ organizira učenje konavoske zdravice za djecu

KUD ‘Stjepan Radić’ održava individualne programe učenja konavoske zdravice za djecu.

-Želimo prenijeti tradiciju i vještinu zdravice na što više naših mladih. Program učenja je individualan kako bi ga polaznici što bolje i kvalitetnije savladali, kako ono i oće akobogda! – naveli su iz KUD-a na svojim stranicama.

Početkom veljače ove godine konavoska svadbena zdravica i službeno je dobila svojstvo kulturnog dobra. Uz umijeće izrade konavoskoga veza, zdravica je drugo zaštićeno nematerijalno dobro Republike Hrvatske u Konavlima. Konavoska svadbena zdravica poznati je duži govor koji se izvodi prigodno na konavoskim svadbama napijajući u zdravlje i blagostanje. Izvodi je zdravičar pred svatovima, prije pečenog, odnosno glavnog jela na svadbenoj svečanosti. Do polovice 20. stoljeća bio bi to netko od svatova ili ukućana, a danas je za tu priliku pozvan zdravičar. Nasreću, u Konavlima ovaj običaj još uvijek živi zahvaljujući našim zdravičarima koji su i nositelji ovog dobra, istaknuli su iz Muzeja i galerija Konavala.

Pročitajte još

ZAČINIMO BOŽIĆ LJUBAVLJU Humanitarna akcija kuhanja bakalara na sv. Mihajlu

Dulist

Naši policajci obilježili Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Dulist

VICKO MIHALJEVIĆ NA SATU POVIJESTI Branitelji su bili odlučni do zadnjega braniti svoj grad

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija