Aktualno

ODLIČNI REZULTATI! Najmanja sezonalnost u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

ODLIČNI REZULTATI! Najmanja sezonalnost u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Hrvatski je turizam još uvijek izrazito sezonalan. Prema analizi HGK najveći udio u noćenjima cijele godine i dalje imaju srpanj i kolovoz, koji zajedno čine oko 60% noćenja cijele godine (u 2018. godini 59,1%).
Nakon kolovoza i srpnja, prema broju ostvarenih turističkih noćenja nalazi se lipanj, a u razdoblju 2016. – 2018. godine u prosjeku (prosjek udjela svake godine) se u samo tri spomenuta mjeseca zajedno ostvarilo čak 73,4% ukupnih noćenja cijele godine. Strukturno, najveći utjecaj na takav rezultat ima izrazita sezonalnost turizma u sedam županija Jadranske Hrvatske, koje zajedno čine 95% ukupnih noćenja u Hvatskoj.
Sezonalnost županija Jadranske Hrvatske ogleda se u tome da se prosječno u samo dva mjeseca u godini ostvari više od polovine turističkih noćenja. Najmanja se sezonalnost kod primorskih županija uočava u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Naime, od 2016. do 2018. godine u dva je mjeseca (kolovoz i srpanj) u prosjeku ostvaren najmanji postotak (50,1%) udjela noćenja u ukupnim noćenjima cijele godine, s time da je u 2017. (49,8%) i 2018. (48,4%) godini ostvareno manje od polovine noćenja cijele godine, odnosno u tim se godinama uočava trend smanjenja zajedničkog udjela noćenja u kolovozu i srpnju u noćenjima cijele godine. Ostalih šest primorskih županija ima izraženiju sezonalnost, pri čemu je u Zadarskoj županiji u kolovozu i srpnju (zajedno) u promatranom razdoblju prosječno ostvareno čak 70,7% noćenja cijele godine, a u Šibensko-kninskoj nešto manje, tj. 69,9%, što predstavlja dva najveća udjela u odnosu na sve hrvatske županije.
Uz dva najveća zajednička udjela kolovoza i srpnja u Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji, bilježe se i naj- veće razlike između (prema broju ostvarenih noćenja) najjačeg i najslabijeg mjeseca u godini.
Tako je u Šibensko-kninskoj županiji u kolovozu 2018. godine (1.925.715) ostvareno 247 puta više turističkih noćenja u odnosu na siječanj 2018. godine (7802), dok je u Zadarskoj županiji taj omjer iznosio 222 puta (3.394.834 u kolovozu naprema 15.323 noćenja u siječnju). Ostale su primorske županije također imale visok omjer najposjećenijeg i najmanje posjećenoga mjeseca. Tako je u Ličko-senjskoj županiji u kolovozu ostvareno 140 puta više turističkih noćenja u odnosu na veljaču, u Splitsko-dalmatinskoj je župa- niji u kolovozu ostvareno 120 puta više turističkih noćenja u odnosu na siječanj, u Istarskoj je županiji u kolo- vozu ostvareno 85 puta više turističkih noćenja u odnosu na siječanj, u Primorsko-goranskoj je županiji u ko- lovozu ostvareno 83 puta više turističkih noćenja u odnosu na veljaču. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji taj je omjer (kada se promatraju primorske županije) bio najmanji (51,7 puta) i niži od prosjeka Hrvatske.
Više na ovu temu pročitajte dolje:

HGK_Turizam po zupanijama

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist