Županija

ODLIČNE VIJESTI S KALAMOTE Stigla uporabna dozvola za rivu u Donjem Čelu

ODLIČNE VIJESTI S KALAMOTE Stigla uporabna dozvola za rivu u Donjem Čelu

Nakon uspješno završenih radova na rekonstrukciji rive u luci Donje Čelo na Kalamoti, Županijska lučka uprava Dubrovnik ishodovala je uporabnu dozvolu za projekt.

Ova investicija, vrijedna 29.943.717,83 kuna, financirana iz EU fondova u iznosu od 85 posto, dok je ostatak financiran sredstvima iz državnog proračuna.

Podsjetimo, projekt rive u Donjem Čelu obuhvatio je pomorsko-građevinski radovi na rekonstrukciji i dogradnji luke. Sama riva izgrađena je još daleke 1924. te je sada, nakon gotovo sto godina, dobila novo ruho što je iznimno važno s obzirom na to da je bila u prilično lošem stanju, a riječ je o glavnom pristanu za cijeli otok preko kojeg se odvija linijski putnički promet brodom Postira, kao i ukrcaj i iskrcaj brojnih turističkih izletničkih brodica tijekom ljetne sezone.

U sklopu projekta, riva je, s postojećih 35 metara dužine i 6,90 metara širine, nadograđena te je sada duga 56 metara i široka 11 metara. Po završetku ovog ulaganja, omogućen je privez trajekata s dubinom do 4,60 metara te je izgrađen operativni plato površine 37×18,70 metara.

Cilj ovog projekta je omogućiti povezanosti Kalamote s kopnom tijekom cijele godine te osigurati uvjete za uvođenje trajektne linije. Također sama sanacija i rekonstrukcija rive od iznimne je važnosti za poboljšanje kvalitete života na otoku, kao i poticanja njegove demografske revitalizacije.

Pročitajte još

[FOTO] MODELARSKA LIGA Županijsko natjecanje mladih tehničara

Dulist

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist