Grad

ODLAZE NA OSOJNIK Uklanjaju se zaražene palme

ODLAZE NA OSOJNIK Uklanjaju se zaražene palme

Nakon što je prošlog tjedna na Elafitima uklonjeno 11 palmi, do kraja ovog tjedna završit će se s uklanjanjem posljednjih od ukupno tridesetak palmi zaraženih crvenom palminom pipom s javnih površina Grada Dubrovnika.

Zbrinjavanje zaraženih palmi provodi Vrtlar u suradnji s Upravnim odjelom za komunalne djelatnosti Grada Dubrovnika. Zamjenik gradonačelnika Željko Raguž prilikom uklanjanja palme u eko parku u Novoj Mokošici pohvalio je aktivnosti Vrtlara i nadležnog upravnog odjela u nošenju s pošasti koja je zahvatila i veći dio hrvatskog priobalja.

Raguž je podsjetio kako je Grad Dubrovnik osigurao deponij za zakopavanje zaraženih ostataka palmi na zemljištu na Osojniku kao i sredstva za sufinanciranje troškova fitosanitarnih mjera za suzbijanje širenja „crvene palmine pipe“ fizičkim osobama s područja Grada Dubrovnika. Građanima koji u privatnom posjedu imaju zaražene palme Grad sufinancira 50 posto troška zbrinjavanja, a u maksimalnom iznosu do 5.000 kuna po palmi.

Pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Marko Miljanić naglasio je da svi građani koji sumnjaju da su im palme zaražene moraju najprije pozvati fitosanitarnog inspektora kako bi ostvarili pravo na subvenciju troškova. Po izradi zapisnika inspektor će izdati rješenje kojim će naložiti uklanjanje palme.

Za sanaciju palmine pipe Grad osigurao je adekvatno zemljište na Osojniku putem javnog poziva. –„Radi se o četiri metra dubokoj iskopini gdje se zaražene palme mogu propisno zakopavati na dubinu od dva metra da b i se spriječilo daljnje širenje“, pojasnio je Miljanić.

Direktorica Vrtlara Alma Majstorović kazala je kako je na širem području grada čak 2000 palmi, ali i da „palmina pipa“ napada samo određenu vrstu palme, te da je Vrtlar sprema reagirati u svakom trenutku. -„Palme uz Posat se tretiraju prskanjem, a jedina zaražena uklonit će se do kraja tjedan uz pomoć alpinista“, najavila je Majstorović.

Pročitajte još

Dva nova kombija u Libertasu

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Andro Vidak na Orsuli je ostavio četiri apartmana! Ima nove velike planove za taj gradski park!

Barbara Đurasović

UŽIVO OD 10 SATI Pratite otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist