AktualnoUrednički izbor

ODLAZE GOSPARI… Napustio nas je Antun Bašić, bez njega je Festa bila nezamisliva

antun basic 2

Jučer nas je, u 90. godini života, napustio gospar Antun Bašić. Dugogodišnji te kasnije počasni predsjednik Bratovštine festanjula Antun Bašić bio je neizostavan dio Feste sv. Vlaha.

Domaćinom proslave zaštitnika Grada Dubrovnika postao je 1975. na prijedlog dum Iva Bjelokosića, tadašnjeg župnika Svetog Andrije. Naime, do 1972. godine svetkovnike proslave biralo je svećenstvo, a postavši rektorom Parčeve prvostolnice dum Ivo ustanovljuje i vijeće koje je brojalo petnaestak festanjula i dvoje-troje uzornih građana. Tek 2001. formira se bratovština koje je Bašić predsjednikom bio punih 12 godina. Dužnost predsjednika bratovštine obnašao je puna tri mandata. Mada mu je mandat bio istekao još 2013., Bašić je bio revan pri obavljanju zaduženja koje se podrazumijevaju pripadnošću bratovštini.

Bez njega je Festa jednostavno bila nezamisliva. Ističe se kako je upravo on jedan od zaslužnih osoba da se Festa proglasi UNESCO-ovom nematerijalnom svjetskom baštinom u Hrvatskoj. U jednom od priloga DuLista posvećenom Parcu, podijelio je tajne izrade prepoznatljivih figura sv. Vlaha od oblutaka.

Upravo smo s gosparom Bašićem, ali i pokojnim te nikad prežaljenim Mišom Martinovićem napravili razgovor u veljači 2019. godine. Tada smo zabilježili njihovo druženje, kao i uručivanje vrijednih poklona Bašića Martinoviću. Tekst možete pročitati ovdje.

Također, s njime smo 2011. godine pričali o kolendavanju. Pisali smo tada kako je Bašić jedan od dubrovačkih gospara koji su još od 1962. godine kolendavali, premda u to doba to baš nije bilo poželjno. Na prvim kolendama s njime su bili pokojni Nino Obradović, braća Tonči i Herman Grčić te Tonči Čučević.

Sprovod će se obaviti u subotu, 2. prosinca u 11 sati na groblju Boninovo.

Pročitajte još

POVEĆANA SREDSTVA ZA KULTURU Raspisan poziv za predlaganje kulturnih programa za 2025. godinu

Dulist

VELIKI INTERES GRAĐANA U tjedan dana provjereno preko 120 tisuća računa

Dulist

[FOTO] TKO SE GLISIRA I VOZI BEZ DOZVOLE Evo kako nam je bilo s Lučkom kapetanijom u akciji

Maris Guca