Aktualno

Odgovor Mimici: Nevjerojatno!

Odgovor Mimici: Nevjerojatno!

Autori knjige “Prijevara ili zabluda” Niko Kapetanić, Stjepan Ćosić i Nenad Vekarić uputili su odgovor na nastup dopredsjednika Vlade Nevena Mimice na HRT-u. Tekst odgovora prenosimo u cijelosti.

“U jučerašnjem nastupu na HRT dopredsjednik Vlade gospodin Neven Mimica iznio je nekoliko tvrdnji na koje ne možemo ostati bez odgovora:
 
1) Gospodin Mimica spominje tri studije HDZ-ove vlade koje opovrgavaju navode u našoj knjizi Prijevara ili zabluda. Mi smo našu knjigu postavili na internet, svakome je dostupna, imenom i prezimenom stojimo iza onoga što tamo piše. Molimo gospodina Mimicu da te tri studije također podastre javnosti, također i imena onih koji su te studije izradili, pa da suočimo argumente. Ili je riječ o tajnim studijama koje nitko ne smije vidjeti?
 
2) Gospodin Mimica izjavio je kako su Povjerenstva metar po metar na terenu utvrđivali granicu. Na to se možemo samo nasmijati. Nitko ih nikada nije vidio, nitko za njih čuo, nitko od lokalnih vlasti ni s jedne strane granice za njih nije znao niti ih je uočio. Možda su bili duhovi. Sudeći po rezultatu koji su postigli, čini se da su promašili trasu.
 
3) Najskandaloznija je, međutim, izjava gospodina Mimice, kad je, braneći neobranjivo – a to je da se ne radi o mijenjanju granica, slijedom ćega bi pri glasovanju u Saboru bila dovoljna natpolovična većina – izrekao da se “po prvi put utvrđuje granica između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, da ranija međurepublička granica u bivšoj Jugoslaviji nije bila utvrđena nijednim dvostranim ugovorom ili sporazumom… i praktički je ovaj ugovor prvo utvrđivanje granice”. Kad bi ova rečenica gospodina Mimice bila točna, na Balkanu bi se danas vodio sveopći rat, svak protiv svakoga. Pa upravo je smisao Badinterovih načela da se granice ne utvrđuju! Nego već postojeće granice između bivših jugoslavenskih republika poprimaju karakter granica koje štiti međunarodno pravo. Gospodin Mimica negira Badinterov kriterij za razgraničenje i smatra da je Mješovito bosansko-hrvatsko povjerenstvo to koje određuje granicu po prvi put! Nevjerojatno!
 
Pored ovakvih izjava potpredsjednika Vlade možemo jedino reći: ratificirajmo čim prije ovaj Ugovor, jer ako se stvar odulji – mogli bismo izgubiti pola zemlje.
 
Niko Kapetanić, Stjepan Ćosić i Nenad Vekarić“

Pročitajte još

BIG SEE Studio Proto-Arch dobio nagradu za igralište u Mandaljeni

Dulist

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist