Grad

IN MEMORIAM Ode još jedan kamen – simbol Grada. Gore ga čeka balica, a do idućeg susreta – adio!

„Obećavam vam da vam ništa ne obećavam!“ izreka je iz stripa „Alan Ford“ koju je neponovljivi lik đira Gradom Mladen Beš onako iz glave izgovorio kad su ga izabrali za Kneza Republike Porporela, tamo negdje 2010. godine! A tako nekako je i živio. Do jutros, otkad ga nema, partio je i on, te otišao u balicu Grada, neponovljivu ekipu gore negdje, da živi dalje s Čejom, Čiletom, Dangubom, Sergiom i ostalim, balicom koja će ga s radošću dočekati, jer je bio dio njihove ekipe, a nama ostaje, kao i svi oni, u tužnom sjećanju do nekog novog susreta.

Mladen Beš bio je nekakav spoj Don Quiotea i Sancha Panze, tihi, nenametljivi borac protiv vjetrenjača ludosti naših života, lik bez kojeg je đir Stradunom, đir Gradom bio nezamisliv. Ako ništa drugo, sreli bi ga na jednom od ona tri stubića, „trikurca“ rekli bi, na ulazu sa Straduna u Široku, na kojima bi promatrao tko to sve đirava Gradom. Njegovim Gradom.

„Svetomarijaš“, gore iz ulice koja se zove baš kako bi i trebalo kad već on živi u njoj, Grbava ili Gobava, koji je u mladosti obilježio prve kafiće Grada, sjajni konobar iz „Talira“ s kojim su se mnogi znani htjeli „slikavati“, upamćen i kao vrlo zgodan konobar mnogim našim dragim ljetnim gošćama. Nama mlađima bio je tada nedodirljiv lik! Kasnije nam znan po škercima udruge Nazbilj u Kerinoj režiji, kad je bez problema nosio štafetu za „She’s Lady“, bio je i ono što zaista je i bio – Don Quihote, ma što sve ne je po potrebi bio, pa čak dva puta bio i uzvišeni Knez Porporele! Samo da se čeljad proveseli! Ma bio je i dio neponovljive „eskurzije“ – odlaska na koncert Deep Purplea u Split sa svom okupljenom balicom Grada.

Da se ne zaboravi, bio je glavni organizator nezaboravne kampanje za gradonačelnika 2009. svoga prijatelja Picule, kad je napravio show preko tada manje korištenog „fejsa“,a uzburkao Grad i sve ostale znanije kandidate koji su se pitali „Ko stoji iza Picule!“ A evo, sad znajte – stajao je samo on, Mladen Beš.

Bio je kralj „fejsa“, zadnje „Rekla – kazala“ gdje je na svoj način komentirao šporkarije Grada. Bio je… svašta nešto je bio naš Mladen. Dijete, čeljade, dobrica, lik Grada. Obilježje. Do jutros. Nema više ni njega. Ode još jedan kamen – simbol Grada i đira mu. Da, ode, nema ga više, partio i on. Do nekog novog susreta, gore negdje, s vama, s balicom s kojom se raslo, lumpovalo i živjelo duh ovog našeg Grada.

FOTO ARHIVA: BNJ

Pročitajte još

Novi vrtić u Gospinom polju otvorit će vrata 1. rujna 2023.

Dulist

TRAVA, KOROV, DRAČA Sve se zeleni, samo na krivim mjestima

Dulist

Katarina Milat Kralj nova je direktorica Dubrovačke baštine

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija