Kultura

GENERALNA PROBA PROŠLA BEZ DOBACIVANJA ‘Gomnaida’ publiku zabavila, ali knezu nije dobro ‘sjela’

GENERALNA PROBA PROŠLA BEZ DOBACIVANJA 'Gomnaida' publiku zabavila, ali knezu nije dobro 'sjela'

Generalna proba svečanog otvaranja 72. Dubrovačkih ljetnih igara održana je točno u ponoć ovog petka. Nakon prošlogodišnje generalne probe, ali i samog otvaranja u Portu zbog pandemije koronavirusa, ove godine prostor ispred crkve sv. Vlaha ponovno je postao festivalska pozornica otvaranja. Ipak, i ova godina donijela je niz novosti pa je tako na generalnoj probi sukladno epidemiološkim mjerama u publici sudjelovalo 300 ljudi koji su prethodno morali uzeti i svoju ulaznicu u Festivalskoj palači.

Cijela generalna proba protekla je bez ikakvoga ‘tradicionalnog’ dobacivanja, publika je u više navrata vikala ‘bravo’ i nastupe plesačica i drugih izvođača pratili su ovacijama i pljeskom. Pljesak je odmah na početku dobio voditeljski dvojac Iva Kraljević i Amar Bukvić. Podsjetili su kako smo već u drugoj godini pandemije koja je utjecala i na umjetnike. Ipak, zanimljivo je da se ime virusa nije spominjalo, već bi ga orkestar svaki put ‘cenzurirao’ glazbom. Ironično su se voditelji dotaknuli i Vladinih potpora i zahvalili su turistima koji su ipak došli u Lijepu našu. Potom je uslijedio ‘gradonačelnikov’ govor u kojem je zahvalio svima iz ‘Slavonije i Vinkovaca što su došli u Grad’. Gradonačelnikovu ulogu odigrao je HRT-ovac Srđan Nogić. Istaknuo je kako su ‘kamenice sad dobre i kako im je cijena pala, a svoj je govor zaključio zaželjevši svima da su’ testirani, zdravi i pozitivni’ nakon čega je ‘gradonačelnik’ dobio veliki pljesak. Uslijedio je nastup udaraljkaškog ansambla Percussion Club koji su najprije ‘zasvirali,’ persijanama do Sponze, a potom su nastupili plesači koji su također popraćeni velikim pljeskom. Tik prije izlaska kneza Livija Badurine na Sponzu, citirala se Palmotićeva ‘Gomnaida’ što je publici bilo posebno zabavno, a knezu ipak nije dobro ‘sjelo’. Himna slobode uvijek je poseban trenutak otvaranja, Dubrovčani su i ovog puta ustali na tribinama i pozdravili zastavu Libertas gromoglasnim pljeskom.

Inače, 72. Dubrovačke ljetne igre bit će otvorene ovog petka u 21 sat ispred crkve sv. Vlaha podizanjem zastave Libertas uz stihove Himne slobodi. Ceremoniju ovogodišnjeg otvaranja režirao je Hrvoje Korbar, a nastupit će Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem maestra Stjepana Vugera, udaraljkaški ansambl Percussion Club te Folklorni ansambl Linđo uz sudjelovanje Festivalskog dramskog ansambla kojem će se pridružiti studenti glume i plesa Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Za prisustvovanje ceremoniji potrebna je EU digitalna COVID potvrda ili drugi validni dokaz o cijepljenju, negativnom rezultatu testa ili oporavku od infekcije. Dodajmo i kako će festivalska publika u 47 dana trajanja, imati priliku vidjeti gotovo 70 dramskih, glazbenih, plesnih i drugih izvedbi na 15 scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika.

Atmosferu s generalne probe 72. Dubrovačkih ljetnih igara pogledajte u našoj video i fotogaleriji.

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist