Aktualno

Od života su mi napravili pakao

Od života su mi napravili pakao

Slučaj uginulih štenaca, pet kučića koji su se ugušili u torbi na sicu našeg sugrađanina Mija Lončara, dok ih je vodio i želio udomiti na Žarkovici, pretvorio se u sudski postupak i eklatantan primjer što sve može proizaći iz objave na Facebooku i komentara koji su uslijedili.

Tim povodom danas je sazvana tiskovna konferencija na kojoj je Lončar, uz odvjetnika Vlaha Muja i aktiviste za prava životinja iznio svoju priču o ovom slučaju koji mu je, kako tvrdi, život pretvorio u pakao.

– Ako sam krivo postupio, a od početka govorim istinu o nemilom događaju, pokrenite postupak i spreman sam snositi posljedice. Ali nisam zaslužio javni linč. Niti ja, a niti moja obitelj pogotovo – ističe Mijo Lončar, koji se obratio i odvjetničkom uredu kako bi zaštitio sebe i obitelj.

Njegova kuja, koju je i udomio iz azila na Žarkovici je oštenila 9 kučića, od kojih je 4 uspio udomiti, a 5 nije i ostali su kod njega. Nije ih imao kome udomiti i odlučio ih je odnijeti na Žarkovicu. Tih pet kučića stavlja u veliku putnu torbu na zadnji sic auta i odvodi s namjerom da ih udomi. Tamo ga dočekuje netko iz Društva i govori da ih uvečer ne mogu primiti jer će se psi uznemiriti. Odvede ih doma, okupa, nahrani i sutradan ponovno krene na Žarkovicu. Dočekala ga je tajnica Društva Sandra Sambrailo i rekla da ih ne iznosi te prepričava kako je tada nastala polemika koja je po njemu trajala dvadesetak minuta i više, gdje mu je ona očitala bukvicu zašto nije kastrirao kuju, da nemaju sredstava za primat više kučića… Kako je želio izbjeći svađu, nudi donaciju kako bi primili pse. Dogovore se i potpisuju zapisnik o preuzimanju pasa. Nakon toga Lončar odlazi u auto, ali nažalost, psići su se za vrijeme trajanja te polemike ugušili. Pretpostavlja da su se komešali na zadnjem sicu, torba je okomito pala iza siceva i zatvorili su se otvori za zrak i psi su uginuli.

– Na Facebook grupi Društva za zaštitu životinja ona objavljuje članak u kojem ne prikazuje istinito i točno kako se cijela stvar dogodila. Jer da je odlučio riješiti se na taj način pasa, ne bi ih dva puta vozio na Žarkovicu da ih udomi – govori Vlaho Mujo, iz Odvjetničkog društva Jakšić, Mujo i Lujak kojemu se u rujnu Lončar obratio za pomoć.

– Ona time njega prokazuje kao zlostavljača i ubojicu životinja, što je pravno nedopustivo. To što je ona napravila je kleveta i poziv na javni linč. Krenuli su komentari koji su zastrašujući! Mijo Lončar dobiva prijeteće poruke, djeca se vraćaju iz škole plačući pa odlučuju da 7 dana ne idu u školu. Žena mu u butizi doživljava da je druga žena pljuva, ljudi im dolaze ispred kuće pitati za životinje… Kada mi se obratio, procjenjujem da ja najvažnije ukloniti te objave s Facebooka koje su klevetničke i omogućuju prijetnje i poziv na linč – objašnjava Vlaho Mujo.
Stoga je zvao predsjednicu Društva Sandru Sambrailo i iznio cijelu situaciju, zamolivši je da ukloni objave. Skinuli su prvu, tekstualnu objavu, ali ostavili fotografiju sa imenom i prezimenom i svim komentarima.

– Vidimo da nema više mogućnosti dogovora i tražimo od Općinskog suda privremenu mjeru koja je odmah ovršna i koju je sud donio jer, u obrazloženju piše smatra da postoji opasnost od nasilja. Prema njoj u roku od sat vremena od primitka Odluke dužni su s Facebooka ukloniti sve objave i komentare vezane uz ovaj slučaj – zaključuje Vlaho Mujo.
Mijo Lončar ovako je prvi put iznio svoju stranu priče, a nakon sudske Privremene mjere dužni su i podići tužbu za naknadu štete i ispriku. Imaju i mogućnost pokretanja kaznenog postupka zbog klevete. Hoće li to napraviti, ističe Mujo, ovisi o tome kako će postupati članovi Društva za zaštitu životinja.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist