Aktualno

Od sutra PDV na 25 posto

Novac

Hrvatska nikako da izađe iz recesije. Dodatni udar na građane sasvim sigurno uzrokovat će i povećanje PDV na 25 posto.

Podsjetimo, Vlada je donijela odluku da će se od sutra, 1. ožujka, PDV povećati na 25 posto, a zbog nestabilnosti na tržištu građani mogu očekivati da će i cijene goriva porasti. 

Hrvatska se tako od sutra pridružuje skandinavskim državama, Danskoj, Švedskoj i Norveškoj, koje imaju stopu PDV-a od 25 posto. Višu stopu poreza na dodatnu vrijednost u Europi imaju samo Mađarska, 27 posto, te Island 25,5 posto, donosi indeks.hr.

Iako neki tvrde da zbog konkurencije trgovci neće dizati cijene uslijed rasta PDV-a, teško je tome povjerovati, jer je već kod najave povišenja PDV-a poskupjelo mlijeko i mliječni proizvodi pa su potom porasle i cijene deterdženata, kozmetike i higijenskih potrepština.

Kako bi pomogla najsiromašnijim građanima, Vlada je uvela i međustopu PDV-a na jestiva ulja i masti, dječju hranu i prerađenu hranu na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu, za bijeli šećer te na isporuke vode.

No, zato će, zbog izmjene poreznih razreda, 400 tisuća ljudi s plaćama većim od 5500 kuna primati manje dohotke. Prema proračunima, više plaće za mizernih 60 do 80 kuna primat će oni koji mjesečno zarađuju od 3200 do 5500 kuna neto. 

Hrvate očekuju i dva poskupljenja nafte. Prvi će se dogoditi povećanjem PDV-a za dva posto, a drugi se očekuje u utorak kada se redovno mijenja cijena goriva u Hrvatskoj.

Pročitajte još

OFEL 2023 OKUPLJA ZNANSTVENU ELITU Jedna od vodećih regionalnih znanstvenih i stručnih konferencija u Dubrovniku!

Dulist

Nove promjene za vozače, evo kolike su kazne

Dulist

OBAVIJEST IZ ELEKTROJUGA Tko je bez struje u utorak i srijedu?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija