Aktualno

Od sutra PDV na 25 posto

Novac

Hrvatska nikako da izađe iz recesije. Dodatni udar na građane sasvim sigurno uzrokovat će i povećanje PDV na 25 posto.

Podsjetimo, Vlada je donijela odluku da će se od sutra, 1. ožujka, PDV povećati na 25 posto, a zbog nestabilnosti na tržištu građani mogu očekivati da će i cijene goriva porasti. 

Hrvatska se tako od sutra pridružuje skandinavskim državama, Danskoj, Švedskoj i Norveškoj, koje imaju stopu PDV-a od 25 posto. Višu stopu poreza na dodatnu vrijednost u Europi imaju samo Mađarska, 27 posto, te Island 25,5 posto, donosi indeks.hr.

Iako neki tvrde da zbog konkurencije trgovci neće dizati cijene uslijed rasta PDV-a, teško je tome povjerovati, jer je već kod najave povišenja PDV-a poskupjelo mlijeko i mliječni proizvodi pa su potom porasle i cijene deterdženata, kozmetike i higijenskih potrepština.

Kako bi pomogla najsiromašnijim građanima, Vlada je uvela i međustopu PDV-a na jestiva ulja i masti, dječju hranu i prerađenu hranu na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu, za bijeli šećer te na isporuke vode.

No, zato će, zbog izmjene poreznih razreda, 400 tisuća ljudi s plaćama većim od 5500 kuna primati manje dohotke. Prema proračunima, više plaće za mizernih 60 do 80 kuna primat će oni koji mjesečno zarađuju od 3200 do 5500 kuna neto. 

Hrvate očekuju i dva poskupljenja nafte. Prvi će se dogoditi povećanjem PDV-a za dva posto, a drugi se očekuje u utorak kada se redovno mijenja cijena goriva u Hrvatskoj.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

PELJEŠKA TRPEZA Mali raj za gurmane u Dračama

Dulist

ORSAN NE RADI, ŠTEKA I KOMOLAC Njirić: ‘Gorivo tankamo u bidone, nema druge! Sramota!’

Ivana Mijić Vulinović