Aktualno

OD SIJEČNJA DO STUDENOG Luka Dubrovnik najposjećenija hrvatska luka

OD SIJEČNJA DO STUDENOG Luka Dubrovnik najposjećenija hrvatska luka

U hrvatske morske luke uplovilo je 85 stranih brodova za kružna putovanja, kruzera, a ostvarili su 635 kružnih putovanja u razdoblju od siječnja do studenog 2023. godine, prema podacima Državnog zavoda za statistiku.

Od ukupnog broja kružnih putovanja, najviše – 48,2 posto, ih je ostvareno u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje ih je ostvareno 27,1 posto, što čini ukupno 75,3 posto putovanja.

Luka Dubrovnik imala je najviše posjeta stranih kruzera i to 467, slijedi je luka Split s 295 posjeta, nakon nje je luka Zadar sa 156 posjeta, Hvar sa 107 posjeta, Korčula s 98 posjeta i luka Šibenik s 86 posjeta. Najmanje posjeta imala je luka Rovinj, 60 posjeta.

Na brodovima je bilo 860.000 putnika, a ti putnici su u Hrvatskoj boravili 1.434 dana. Broj putovanja stranih kruzera u prvih 11 mjeseci 2023. veći je za 1,3 posto u odnosu na isto razdoblje u godini prije. Statistički podaci su pokazali da je broj putnika na tim brodovima bio veći za 37,5 posto, dok je broj dana boravka tih brodova u teritorijalnome moru Hrvatske bio veći za 8,7 posto.

Plovili su pod zastavama 14 zemalja, a najviše kružnih putovanja ostvarili su oni pod zastavom Malte, 184 putovanja. To je 29 posto od ukupno ostvarenih putovanja u razdoblju od siječnja do studenog 2023, piše financije.hr.

Na drugom mjestu po broju kružnih putovanja su bili brodovi pod zastavom Bahama koji su ostvarili 167 putovanja, brodovi pod zastavom Paname su na trećem mjestu sa 68 putovanja, a Norveška je na četvrtom mjestu s 53 putovanja.

Pročitajte još

OBAVIJEST IZ ELEKTROJUGA Tko je bez struje u utorak?

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] Anja Grabovac o glazbi, suradnji s Eugenom na pjesmi ‘Tišine’…

Maria Prkut

Korčulanin Ivan Salečić nastupio u kvizu Potjera

Dulist