Hrvatska

OD RUJNA Javnobilježničke usluge poskupit će od 25 do 150 posto!

javni biljeznik pecat2297

Javnobilježničke usluge poskupljuju od rujna! Ovjera prijepisa ili potpisa, upis u zemljišne knjige, upis založnog prava prilikom podizanja kredita, potvrda o ovršnosti rješenja poskupjet će od 20 do 150 posto, ovisno o kojoj se javnobilježničkoj usluzi radi, donosi Novi list.

Najavljeno je to u prijedlogu novih tarifa što ga je Ministarstvo uprave i pravosuđa uputilo u javnu raspravu.

Novi list nadalje navodi kako dDokument u kojem Ministarstvo predlaže poskupljenje javnobilježničkih usluga ne sadrži uobičajeno poglavlje obrazloženja, ali je uz njega priložen sažetak u kojem se tvrdi da će usluge poskupjeti u prosjeku 25 posto, a pojašnjava se da se pravilnik o privremenoj javnobilježničkoj tarifi mijenja kako bi se revidirao sustav nagrada za najčešće javnobilježničke radnje, a ujedno se širi obuhvat prava javnih bilježnika na naknadu troškova nastalih u vezi s obavljanjem navedenih radnji.

Iz Ministarstva navode da su razine cijena dobara i usluga odnosno potrošačkih cijena tijekom vremena znatnije rasle te se ovim izmjenama ujedno vrši i korekcija u iznosima nagrada javnih bilježnika te je očito da se cijena javnobilježničkih usluga mijenja zbog inflacije odnosno poskupljenja ostalih proizvoda.

Ovjera prijepisa ili fotokopije dokumenta poskupjet će za 1,33 eura. Javni bilježnici dosad su, piše Novi list, za taj posao imali pravo na naknadu od tri boda, a od sada će imati pravo na četiri boda. Vrijednost boda je ostala ista, pa će taj posao koštati 5,32 eura umjesto dosadašnjih 3,99 eura.

Za dokumente veće od pet stranica svaka se stranica naplaćuje dodatni bod. Isto se događa i s tarifom za ovjeru potpisa, ona će koštati 5,32 umjesto 3,99 eura, a ako netko treba više primjeraka svaki dodatni primjerak se naplaćuje dva boda, odnosno 2,66 eura.

Nadalje, za čak 150 posto podiže se naknada za izdavanje potvrde o ovršnosti rješenja. Njezina se vrijednost podiže s četiri na 10 bodova, pa će ta isprava koštati 13,30 eura umjesto dosadašnjih 5,32 eura. Objašnjeno je to njezinim značajem za pravni promet i pravnu zaštitu.

Vlada je nedavno donijela i odluku po kojoj se upis u zemljišne knjige može obaviti isključivo elektroničkim putem, ali građani to ne mogu odraditi sami nego za njih sa sudovima elektroničkim putem mogu komunicirati samo bilježnici ili odvjetnici. I ta će usluga poskupjeti. Dosad su za nju građani javnim bilježnicima plaćali 10,64 eura, a ubuduće će plaćati 13,30 eura. I tu uslugu ne mogu izbjeći ako žele upis u zemljišne knjige. Jednako će u budućnosti koštati i upis etažiranja, povezivanje zemljišne knjige s knjigom položenih ugovora ili pokretanje pojedinačnog ispravka. Elektronički upis u zemljišne knjige u svrhu odobravanja kredita ili upis založnog prava za gradnju, rekonstrukciju ili obnovu kuća oštećenih u potresu plaćat će se pola boda, odnosno 0,66 eura više.

 

Pročitajte još

Umro muškarac koji se zapalio na Markovu trgu

Dulist

REZULTATI DIP-a HDZ sa 6 mandata, SDP 4, Domovinski i Možemo s po 1 mandatom. Šuica opet opet u EU parlamentu

Dulist

‘TO JE NISKO!’ Dubravka Šuica komentirala prve rezultate i užasno lošu izlaznost

Dulist.hr