Aktualno

Od ponoći krenula izborna šutnja: Prekršiteljima kazne i do 500.000 kuna

Od ponoći krenula izborna šutnja: Prekršiteljima kazne i do 500.000 kuna

Izborna šutnja u drugom krugu glasovanja na izborima za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike koji će se održati u nedjelju, 30. svibnja 2021., počinje u subotu, 29. svibnja 2021. u 00,00 sati, a završava u nedjelju, 30. svibnja 2021. u 19,00 sati.

Za vrijeme izborne šutnje, navelo je Državno izborno povjerenstvo u priopćenju, zabranjeno je javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa sudionika biračima, nagovaranje birača da glasuju za određenog kandidata ili kandidacijsku listu, objavljivanje procjena izbornih rezultata kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela (članak 35. stavak 3. Zakona). Državno izborno povjerenstvo poziva sudionike drugog kruga glasovanja te druge fizičke i pravne osobe da se u vremenu izborne šutnje suzdrže od: iznošenja i obrazlaganja izbornih programa, objavljivanja promidžbenih poruka i fotografija kandidata u medijima, postavljanja novih promidžbenih plakata ili letaka, pozivanja na glasovanje za pojedine izborne sudionike, upućivanja telefonskih poziva, SMS poruka ili elektroničke pošte biračima, postavljanja novih promidžbenih sadržaja poput statusa, video clipova, slika ili komentara na društvenim mrežama, kao što su Facebook, Twitter i ostale, a koji se izravno objavljuju na naslovnicama kao novosti ili na privatnim profilima povezanih privatnih korisnika društvenih mreža, kao i bilo kojih drugih aktivnosti koje bi predstavljale izbornu promidžbu.

Državno izborno povjerenstvo poziva medije i medijske nakladnike da se u vremenu izborne šutnje suzdrže od objavljivanja fotografija, izjava, intervjua, navođenja izjava ili pisanih djela svih izbornih sudionika bez obzira radi li se o temi koja je izravno vezana uz izbornu promidžbu ili o bilo kojoj drugoj temi te da uklone iz svojih programskih sadržaja sve što predstavlja izbornu promidžbu, kao što su primjerice reklame, linkovi i
slikovni linkovi-oglasi (‘banneri’) na portalima koji vode na mrežne stranice izbornih sudionika.

Člankom 134. stavcima 2., 3., 4. i 5. Zakona propisano je da će se za prekršajpovredu izborne šutnje kazniti novčanom kaznom:
– od 3.000,00 kuna fizička osoba,
– od 10.000,00 do 30.000,00 kuna kandidat na izborima,
– od 100.000,00 do 500.000,00 kuna pravna osoba,
– od 10.000,00 do 30.000,00 kuna odgovorna osoba u pravnoj osobi.

Povrede izborne šutnje prijavljuju se općinskim, gradskim i županijskim izbornim povjerenstvima.

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist