Aktualno

OD POČETKA TRAVNJA Prestala obaveza paljenja dnevnih svjetala na vozilima

OD POČETKA TRAVNJA Prestala obaveza paljenja dnevnih svjetala na vozilima

Od 1. studenoga lani do 1. travnja ove godine, na snazi je bila obaveza paljenja dnevnih svjetala na automobila. To znači da je sa uskrsnim ponedjeljkom prestala ova obveza koje su se morali pridržavati svi vozači automobila. Riječ je o odredbi članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koja se cijelu godinu odnosi na vozače mopeda i motocikliste zbog koje oni i dalje moraju imati upaljena svjetla.

Ako policija zaustavi vozača koji je sudionik prometa, a pritom se ne pridržava navedene odredbe, to će ga stajati 30 eura. Unatoč tome što se automobilima novijeg datuma proizvodnje automatski pale dnevna svjetala, većina osobnih vozila u Hrvatskoj je poprilično stara i mnogi od njih nemaju tu funkciju, piše mirovina.hr.

Inače, ako ste biciklist ili vozač osobnog prijevoznog sredstva, dužni ste noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti, odjenuti reflektirajući prsluk ili reflektirajuću odjeću ili drugu reflektirajuću oznaku. Sličan scenarij s odijevanjem reflektirajućih dijelova odjeće odnosi se i na pješake koji šeću noću kolnikom i danju u slučaju smanjene vidljivosti, piše na stranicama PU međimurska. Ipak, nemojte zaboraviti da još nije prošlo vrijeme kada možete putovati bez zimske opreme, pogotovo na zimskim dionicama hrvatskih javnih cesta sve do 15. travnja.

Pročitajte još

Dubravka Šuica druga na listi za Europski parlament

Dulist

OTVOREN PAVILJON BIH Marin Ivanović: ‘Čast mi je biti imenovan povjerenikom i kustosom’

Dulist

[FOTO] SVEČANO OTVORENJE Novi prostor DPDS-a predstavljen uz izložbu dubrovačkog novca

Dulist