Hrvatska

Od lipnja rastu plaće za 219 tisuća službenika u državnim i javnim službama

Od lipnja rastu plaće za 219 tisuća službenika u državnim i javnim službama

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je radni sastanak s predstavnicima sindikata javnih i državnih službi u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Po završetku sastanka, u izjavi za medije, premijer Plenković je naglasio da je na sastanku od prije dva tjedna analizirana ekonomska, socijalna i financijska situacija u Hrvatskoj te je dogovoreno da je potrebno pronaći rješenja kojima bi se pomogla financijska, materijalna i socijalna situaciju brojnih zaposlenika u državnim i javnim službama.

-Mi smo na tragu takvog promišljanja i dobrog međusobnog razumijevanja i dijaloga odlučili u idućim danima dogovoriti memorandum o razumijevanju čiji će rezultat biti donošenje odluke Vlade o isplati privremenog dodatka na plaće za službenike i namještenike u državnim i javnim službama – istaknuo je Plenković.

Cilj je da Zakon o plaćama javnih i državnih zaposlenika stupi na snagu 1. siječnja

Pojasnio je da to treba staviti u kontekst izrade novoga Zakona o plaćama javnih i državnih zaposlenika, dodavši da je riječ o velikom reformskom zahvatu, na kojem se radi zajedno s predstavnicima sindikata, i koji će u sljedećih dana nekoliko dana ići u proces javnog savjetovanja.

Premijer je rekao da je cilj tog procesa da Zakon stupi na snagu 1. siječnja i da se na temelju tog zakona donesu dvije uredbe, kojima će se regulirati javne i državne službe.

-Odlučili smo na ovaj način obuhvatiti čak 219 tisuća službenika u javnim i državnim službama i to na način da bi porasla plaća za 100 eura onima koji u državnim i javnim službama imaju najmanje plaće. Riječ je o zaposlenicima s koeficijentima 0,631 do 1,100. Za 80 eura bi rasla plaća onima s koeficijentima 1,111 do 1,523, a za 60 eura onima s koeficijentom od 1,530 do 1,867 – objasnio je Plenković.

Istaknuo je da će se na ovaj način pomoći službenicima da se nose s ekonomskim, financijskim i socijalnim izazovima te okolnostima u kojima se nalazimo.

Dodao je da će se ova odluka, zajedničkim dogovorom, a na prijedlog predstavnika sindikata, primjenjivati za plaću u lipnju koja bi bila isplaćena u srpnju.

Istaknuo je i da će sukladno postignutom dogovoru, nekome s najnižim koeficijentom s tih 100 eura povećanja plaća porasti skoro za 20 posto.

-To je značajno i ozbiljno povećanje i još jednom potvrđuje našu zajedničku želju da posebno pomognemo onima koji imaju najniža primanja – rekao je Plenković.

Dodao je da je slična logika i kod poreznih izmjena, da Vlada pomogne onima s najnižim primanjima.

-Današnji dogovor itekako je plod naše višegodišnje suradnje, kvalitetnih međusobnih razgovora i razumijevanja okolnosti u kojima se nalazimo – naglasio je.

Regres u iznosu od 300 eura za sve zaposlenike

Što se tiče regresa, podsjetio je da je Vlada dogovorom podigla regres s 232 eura na 300 eura za članove sindikata, a 250 eura za sve ostale.

-Bit je da se Ustavni sud ne slaže s tom razlikom članova sindikata i ostalih zaposlenika, pa smo danas dogovorili da se regres od 300 eura primjenjuje na sve – zaključio je.

Premijer Plenković naveo je da će tom odlukom o povećanju plaća biti obuhvaćeni i pravosudni službenici.
Na kraju je kazao da je ovim dogovorom napravljen veliki korak naprijed na tragu šestomjesečnog smanjivanja inflacije, ali se i dalje izvanredne okolnosti s kojima se suočavamo, koje su posljedica ruske agresije na Ukrajinu, reflektiraju na socijalni i ekonomski položaj hrvatskih građana.

-Želimo napraviti iskorake kojima ćemo pomoći da njihova kupovna moć i socijalna i ekonomska situacija bude bolja – istaknuo je.

Ovo je dosad najsindikalniji način pristupa, svi naši pojedinačni zahtjevi zadovoljeni

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem naglasila je da su sindikati na intenciju premijera da se više involvira, imali jedinstvenu priliku upoznati ga sa svim izazovima, ali i zahtjevima članova.

-Premijer je uvidio da je potrebno pronaći jedinstveno rješenje za sve zaposlenike unutar javnog i državnog sektora kako bi pristupili ovim zahtjevima na jedinstven način – rekla je Šprem, dodavši da je ovo dosad najsindikalniji način pristupa.

-Na neki način svi naši pojedinačni zahtjevi su ovim pristupom zadovoljeni, s tim da se najviše računa vodilo upravo o onim kategorijama s najnižim primanjima – rekla je Šprem.

Isto tako, naglasila je da sindikati ne odustaju od razlikovanja člana i nečlana te neće dopustiti da Ustavni sud ponovo intervenira i sruši neki dogovor, te će u dogovoru s Vladom iznaći model da se kroz izmjene

Na godišnjoj razini za veće plaće izdvajat će se oko 430 milijuna eura

Odgovarajući na pitanja novinara, premijer je naveo da će se na godišnjoj razini za veće plaće izdvajati oko 430 milijuna eura.

-Do kraja ove godine nešto više od 240 milijuna eura – rekao je, dodavši da je oko 100 tisuća onih službenika koji će dobiti 100 eura povećanja plaće.

Novinarima je kazao i da će ministar Ivan Malenica razgovarati s predstavnicima sindikata službenika i namještenika u pravosuđu. Naglasio je da je doneseno rješenje prilično ozbiljno jer se radi o velikom i značajnom povećanju plaća onima koji imaju najniže plaće.

-Povukli smo na neki način i ovo što se razgovara na razini granskih ugovora, a i ono što bi se pregovaralo od devetog mjeseca u pogledu osnovice. Sve smo povukli ranije, kako bi ljudima omogućili više plaće brže. Ovdje se radi o privremenoj odluci s trajnim efektom jer će biti ugrađena u buduće plaće temeljem Zakona o plaćama javnih i državnih zaposlenika – zaključio je premijer Plenković.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist