Hrvatska

Od iduće godine drugačija državna matura

Gimnazija

Državna je matura od uvođenja uzrokovala podijeljena mišljenja, od toga se radi o odličnoj reformi do velikih kritika, a čini se kako je ovo posljednje mišljenje prevagnulo jer su i stručnjaci odlučiti uvesti veće promjene od sljedeće školske godine.

Tijekom posljednjih nekoliko godina, piše index.hr, koliko se provodi povjerenje akademske zajednice i stručnjaka je jenjavalo, a u praksi se dogodilo to da, umjesto da zamijeni prijamne ispite za fakultete, sada postoji dvostruka provjera – i na maturi i na dodatnom prijamnom.

– Mišljenja smo da državna matura u ovom obliku ne ispunjava svoju zadaću. Ona se pretvorila u prijamne ispite na fakultete i to prijamne koji su u nekim svojim dijelovima vrlo loše koncipirani – izjavio je za HTV voditelj Nacionalne strategije za odgoj, obrazovanje i znanost prof. dr. Neven Budak.

– Ove godine državna matura će izgledati isto kao i prethodnih godina. Međutim, za sljedeću godinu ide se na racionalizaciju pristupa i promjene koje će značajnije utjecati na unapređenje kvalitete učenja- najavio je predsjednik Upravnog vijeća Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje Petar Bezinović.

Na pitanje znači li to vraćanje prijamnih ispita na fakultete, profesor Budak je kazao kako je to jedna od opcija.

Druga opcija je da se državna matura zamijeni nizom centraliziranih ispita tijekom čitavog razdoblja srednjeg školovanja. Učenici bi se na fakultete upisivali na osnovu rezultata koje bi postigli u dužem razdoblju pa upis tako ne bi ovisio samo o jednom ispitu.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist