Aktualno

Od 1. srpnja u fiskalizaciji i obrtnici

Od 1. srpnja u fiskalizaciji i obrtnici

Seminar dubrovačkog Područnog ureda Porezne uprave na temu fiskalizacije još jednom je privukao velik broj dubrovačkih obrtnika jutros u hotel Adrii.

Ivo Grbić iz Porezne uprave tom prilikom naglasio je najvažnije aspekte fiskalizacije skupini koja će od 1. srpnja biti obuhcvaćena tim sustavom, a riječ je prije svega o obrtima. Općenito govoreći, riječ je o skupu mjera za nadzor evidentiranja prometa u gotovini kojima se želi djelovati protiv utaje poreza.

Grbić je ponovio proceduru priključenja na fiskalizaciju, već poznatu od 1. siječnja ove godine. Prije svega, uz pomoć informatičara treba provjeriti u kakvom su stanju blagajnički kompjuteri, odnosno podržavaju li software i jačinu internetske veze za fiskalizaciju.

Zatim je potrebno poći na FINU i predati zahtjev, uz NKD (Nacionalna klasifikacija djelatnosti) i kopiju osobne iskaznice fizičke osobe koja upravlja poslom. Također je potrebno uplatiti 375 kuna (po 60 kuna za pet godina koliko će dokument vrijediti + PDV). Na svoj e-mail poduzetnici će zatim dobiti digitalni certifikat s dva podatka, zaštitnim kodom izdavatelja (ZKI) i PIN za instalaciju softwarea. Tu onda opet dolaze informatičari koji na računalo ugrađuju programski sustav.

Kod izdavanja računa, računalo šalje e-mail u centralni sustav Porezne uprave koji prepoznava ZKI, te u povratnom e-mailu dostavlja jedinstveni identifikacijski račun (JIR). Na računu koji se izdaje s JIR-om, uz od prije potrebnih podataka, trebaju se nalaziti datum i sat, ime i OIB izdavatelja računa (radi kontrole radnog vremena) te način plaćanja. Sve skupa traje svega dvije sekunde.

Obrtnici su Adrii imali puno pitanja. Jedne je zanimalo što će učiniti s eurima u blagajni, jer prema odluci HNB-a smiju naplaćivati usluge u stranoj valuti. Preporučeno im je da budu „sami sebi mjenjačnica“ i u blagajni drže isključivo kune. Za prodaju na tržnicama neće se provoditi fiskalizacija u slučaju OPG-a koji prodavaju svoje poljoprivredne proizvode, dok će fiskalizaciju morati provesti svi preprodavači, tj. prodavači raznih suvenira.

U fiskalizaciji će biti i ribari jer, kako je objašnjeno, riba nije poljoprivredni proizvod. Posebna je dilema oko školjaka, jer pitanje je uzgajaju li se ili razvijaju 'samostalno'. Grbić je preporučio storniranje računa u slučaju agencija koje prodaju karte za zrakoplovni let ili izlete koji na kraju budu otkazani…

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist