Aktualno

Od 1. srpnja u fiskalizaciji i obrtnici

Seminar dubrovačkog Područnog ureda Porezne uprave na temu fiskalizacije još jednom je privukao velik broj dubrovačkih obrtnika jutros u hotel Adrii.

Ivo Grbić iz Porezne uprave tom prilikom naglasio je najvažnije aspekte fiskalizacije skupini koja će od 1. srpnja biti obuhcvaćena tim sustavom, a riječ je prije svega o obrtima. Općenito govoreći, riječ je o skupu mjera za nadzor evidentiranja prometa u gotovini kojima se želi djelovati protiv utaje poreza.

Grbić je ponovio proceduru priključenja na fiskalizaciju, već poznatu od 1. siječnja ove godine. Prije svega, uz pomoć informatičara treba provjeriti u kakvom su stanju blagajnički kompjuteri, odnosno podržavaju li software i jačinu internetske veze za fiskalizaciju.

Zatim je potrebno poći na FINU i predati zahtjev, uz NKD (Nacionalna klasifikacija djelatnosti) i kopiju osobne iskaznice fizičke osobe koja upravlja poslom. Također je potrebno uplatiti 375 kuna (po 60 kuna za pet godina koliko će dokument vrijediti + PDV). Na svoj e-mail poduzetnici će zatim dobiti digitalni certifikat s dva podatka, zaštitnim kodom izdavatelja (ZKI) i PIN za instalaciju softwarea. Tu onda opet dolaze informatičari koji na računalo ugrađuju programski sustav.

Kod izdavanja računa, računalo šalje e-mail u centralni sustav Porezne uprave koji prepoznava ZKI, te u povratnom e-mailu dostavlja jedinstveni identifikacijski račun (JIR). Na računu koji se izdaje s JIR-om, uz od prije potrebnih podataka, trebaju se nalaziti datum i sat, ime i OIB izdavatelja računa (radi kontrole radnog vremena) te način plaćanja. Sve skupa traje svega dvije sekunde.

Obrtnici su Adrii imali puno pitanja. Jedne je zanimalo što će učiniti s eurima u blagajni, jer prema odluci HNB-a smiju naplaćivati usluge u stranoj valuti. Preporučeno im je da budu „sami sebi mjenjačnica“ i u blagajni drže isključivo kune. Za prodaju na tržnicama neće se provoditi fiskalizacija u slučaju OPG-a koji prodavaju svoje poljoprivredne proizvode, dok će fiskalizaciju morati provesti svi preprodavači, tj. prodavači raznih suvenira.

U fiskalizaciji će biti i ribari jer, kako je objašnjeno, riba nije poljoprivredni proizvod. Posebna je dilema oko školjaka, jer pitanje je uzgajaju li se ili razvijaju 'samostalno'. Grbić je preporučio storniranje računa u slučaju agencija koje prodaju karte za zrakoplovni let ili izlete koji na kraju budu otkazani…

Pročitajte još

Nizozemac traži oca koji je radio u hotelu Bellevue ’60-ih godina. Možemo li mu pomoći?

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] FRANO ĐUROVIĆ: Kad me netko pita: ‘Odakle ste?’, uvijek ću reći – iz Dubrovnika

Mia Njavro Banić

NOVI PLOVIDBENI RED Od ponedjeljka kraći boravak na Lokrumu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija