Hrvatska

Obrtnicima idu poticaji za zapošljavanje mladih

Obrtnicima idu poticaji za zapošljavanje mladih

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i Hrvatski zavod za zapošljavanje žele potaknuti obrtnike na korištenje mjera aktivne politike zapošljavanja, pogotovo mladih, koje je u prošloj i ovoj godini koristilo na razini Hrvatske njih 4000 ili nešto više od pet posto.

– Oko 60 posto onih koji se zapošljavaju kroz mjeru zaposlenje bez zasnivanja radnog odnosa ili pripravništvo nakon godinu dana ostaju raditi kod istog poslodavca, a za sedam posto porasla je i stopa mladih zaposlenih na neodređeno vrijeme što se može zahvaliti oslobađanju poslodavaca od bruto dvije plaće na takvog zaposlenika kroz pet godina. Takve ugovore dobilo je 30.000 mladih – istaknuo je Mrsić za banka.hr.

Poticaji poslodavcima, smanjivanje fiskalnih davanja za zapošljavanje mladih osoba daje rezultate, ustvrdio je dodajući da je Hrvatskoj za te mjere iz europske Garancije za mlade do 2020. osigurano 132 milijuna eura. Uz to novac nam je na raspolaganju i iz europskog socijalnog fonda iz kojega je već povučen iznos za asistente u nastavi.

Ministar je naveo, među ostalim, i kako na Zavodu nedostaje ne samo tekstilnih već i metalskih, kožarskih i radnika za drvnoprerađivačku industriju. Nelogično je da imamo 270 tisuće nezaposlenih, a među njima nema radnika koji se traže na tržištu i to treba mijenjati, a put je reforma strukovnog obrazovanja i prekvalifikacije, odnosno cjeloživotno učenje, što također mjerama potiče Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Pročitajte još

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist

ČEŠLJAJU SE LAŽNA BOLOVANJA Pacijentima ništa, liječnicima kazne čak i otkazi!

Ivana Mijić Vulinović