Aktualno

OBRAZOVANJE MINISTARA Imamo šest doktora znanosti, jedan novi školovan u SAD-u

pexels ekrulila 2292837

Diploma, magisterij ili doktorat ne čine nužno dobrog čovjeka ili ministra, ali ipak se smatra poželjnim da članovi vlade budu visokoobrazovani i stručno profilirani za posao koji rade, stoga je na službenim stranicama Vlade provjereno obrazovanje dosadašnjih, a i novih ministara, objavljuje N1.

Premijer govori četiri jezika, Ministar branitelja završio tri škole

Polazeći od vrha, premijeru Andreju Plenkoviću u službenom životopisu stoji da je pravnik, magistar međunarodnog javnog prava. Uz materinji hrvatski, govori još četiri jezika – engleski, francuski, talijanski i njemački.

Od sedmorice potpredsjednika Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ima završene tri visoke škole – Visoku poslovnu školu za poslovanje i upravljanje gdje je stekao zvanje poslovnog ekonomista. Završio je i Vojnu školu Ban Josip Jelačić gdje se obrazovao za strateško i operativno planiranje te Zapovjedno-stožernu školu ‘Blago Zadro’ gdje je stekao naobrazbu za operativne i tak-tičke razine planiranja i zapovijedanja. Govori engleski jezik.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović jedan je od šestoro doktora znanosti u aktualnoj hrvatskoj Vladi. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu u području međunarodnih odnosa i nacionalne sigurnosti. I on govori engleski.

Dva potpredsjednika su kineziolozi

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković diplomirani je inženjer nautike, a u životopisu mu stoji kako je upisao doktorski studij na Pomorskom fakultetu u Rijeci. Govori tri jezika – engleski, talijanski i njemački. Potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Ivanu Anušiću u službenom životopisu stoji da se obrazovao na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu i da govori engleski jezik. Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditel-jstva i državne imovine Branko Bačić diplomirani je inženjer geodezije i govori engleski.

Jedan od trojice novih članova Vlade iz redova Domovinskog pokreta, ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro magistrirao je na Edukacijskom fakultetu u Travniku, iako nije siguran je li studirao 3 ili 5 godina. Govori njemački. Posljednji u ovom nizu sedmorice pot-predsjednika Vlade, ministar financija Marko Primorac doktor je znanosti i ima titulu izvanrednog profesora ekonomije. Govori engleski i njemački jezik.

Šef hrvatske diplomacije govori čak i bugarski

Doktor znanosti je i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Uz diplomu Poljoprivrednog fakulteta u Zagrebu (agrarni ekonomist) na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu stekao je doktorat iz međunarodnih odnosa te zvanje znanstvenog suradnika na istome fakultetu. Naš šef diplomacije govori četiri jezika – engleski, njemački, mađarski i bugarski.

Novi i Vladi je i DP-ovac Ante Šušnjar, ministar gospodarstva. On je diplomirani pravnik, a go-vori engleski i njemački. Ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković magistra je ekonomskih znanosti i govori engleski jezik. Ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformaci-je Damir Habijan diplomirani je pravnik i također govori engleski jezik.

Teolog na čelu demografije

Ministar znanosti, obrazovanja i mladih Radovan Fuchs doktor je biomedicinskih znanosti iz po-

dručja farmakologije i toksikologije, a zvanje je stekao na čuvenom Biomedicinskom centru u švedskoj Uppsali te na Kraljevskom institutu za tehnologiju u Stockholmu. Prethodno je diplomirao na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Fuchs govori engleski, ruski i njemački jezik.

Treći novi član Vlade, DP-ov ministar demografije i useljeništva Ivan Šipić diplomirani je teolog, a diplomirao je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Govori engleski.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek doktorica je politologije. Doktorirala je i mag-istrirala politologiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Prethodno je diplomirala francuski jezik i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te violinu na Muzičkoj akademiji. Govori engleski, francuski i talijanski.

Jedan od novih školovao se u SAD-u

Novi u Vladi, ali iz HDZ-ove kvote je ministar turizma i sporta Tonči Glavina. On je diplomirao i magistrirao poslovnu ekonomiju na koledžu Wesley u Doveru u SAD-u te govori engleski. Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić završio je poslijediplomski speci-jalistički studij ekonomije Lokalni ekonomski razvoj na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Za-grebu. I on govori engleski.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić profesor je hrvat-skog jezika, književnosti i povijesti. Također govori engleski jezik.

I na koncu, prof.dr.sc. Vili Beroš, ministar zdravstva, nakon što je diplomirao na Medicinskom faklultetu stekao je i doktorat iz područja molekularne biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. I on govori engleski jezik.

Pročitajte još

IZ GRADA PODSJEĆAJU U tijeku je završno testiranje sustava zone posebnog prometnog režima

Dulist

400 TISUĆA STANOVA U RH JE PRAZNO Bačić: Nacionalni plan stambene politike biti će donesen do kraja godine

Dulist

Carmen Miloglav i ove sezone u Ragusi!

Dulist