Grad

OBNOVA KAŠA U TIJEKU Dijelovi lukobrana idu u Zagreb, o svemu nam je više rekao Vedran Kosović

OBNOVA KAŠA U TIJEKU Dijelovi lukobrana idu u Zagreb, o svemu nam je više rekao Vedran Kosović

Dubrovačka gradska luka je zbog nepovoljnog položaja bila izložena udarima juga i valova, stoga je Veliko vijeće 1347. odlučilo izgraditi lukobran dužine 25 sežanja (oko 51 metar) od položaja kule u pravcu sjeveroistoka. Kaše su građene po nacrtu poznatog dubrovačkog graditelja Paskoja Miličevića i jedan su od najzanimljivijih dostignuća Dubrovačke Republike. Valobran Kaše u staroj luci oštećen je u potresu 1979. i u Domovinskom ratu 1991. Kao dio spomeničke cjeline stare gradske jezgre Dubrovnika, Kaše su pod zaštitom UNESCO-a, a uskoro će ovaj poznati lukobran biti u potpunosti obnovljen. Nakon ovih zanimljivih povijesnih crtica o Kašama, vrijeme je da saznamo i njihovu budućnost!

O važnosti lukobrana, planu i dinamici samih radova te zatečenom stanju nakon početka sondiranja objasnio je za DuList Vedran Kosović, predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine.

– Kaše su služile kao obrambeni dio luke, preko njih se zatezao lanac da bi se spriječio ulaz brodova u luku, tako da ih mi promatramo u tom kontekstu i jako su nam bitne – pojasnio je Kosović, komentirajući dalje plan i dinamiku radova.

– Jutros je demobilizirana oprema koja je služila za napraviti dodatne tri istražne bušotine, pregledani su neporemećeni uzorci tla izvađeni iz bušotina i određeni su oni koji će ići na dodatna laboratorijska ispitivanja u Zagreb. A stalni materijal iz bušotina je predan Konzervatorskom odjelu u Dubrovniku, koji će dalje vršiti potrebna ispitivanja. To je bio preduvjet za izradu idejnog projekta i trenutno je u tijeku izrada idejnog projekta koji će se poslati na posebne uvjete svim javno-pravnim tijelima, znači možemo reći da je započeo taj projekt projektiranja obnove Kaša – rekao je Kosović.

– Kaše su već bušene dva puta osamdesetih godina i 2012. tako da u principu što se tiče vizualnog dijela onoga što smo zatekli, nema nekih novosti. Međutim, rađena su dodatna ispitivanja zbijenosti samog tla ispod Kaša na licu mjesta, i određeni su matični uzorci stijene koja će ići na dodatna ispitivanja. Iznenađenja po pitanju toga što smo zatekli nije bilo, ali su dodatna ispitivanja koja će projektantu značiti, napravljena – istaknuo je Kosović o zatečenom stanju.

– Faza istražnih radova je završena, a izrada javnog projekta, on je planiran izraditi se za 30 dana, tako da sama izrada idejnog rješenja neće uzeti puno vremena. Međutim, nakon toga će se poslati na posebne uvjete. Mislim da će najviše vremena proći u stvaranju glavnog projekta, da se pomire svi kontakti, svi zahtjevi konzervatora i tehničke mogućnosti izvedbe sanacije – naglasio je predsjednik DPDS-a Vedran Kosović.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović