Grad

Obnova baroknog portala Glavne straže iznosit će 180 tisuća kuna

Obnova baroknog portala Glavne straže iznosit će 180 tisuća kuna

Zavod za obnovu Dubrovnika započeo je radove na kompleksu baroknog portala Glavne straže na adresi Luža b.b. U obuhvatu projekta, navode iz Grada Dubrovnika, repozicionirat će se kvadratni kapitel sjevernog stupa, ukloniti slabostojeće fuge, sanirati pukotine i odlomljeni dijelovi razloženih elemenata i izmijeniti oštećene ploče popločenja. Veći nedostaci nadopunit će se kamenom metodom tašeliranja te će se očistiti površine prekrivene crnom korom i ispirati sve površine kamenih elemenata.

Zavod za obnovu Dubrovnika osigurao je namjenska sredstva iz povrata uloženih sredstava u obnovu te je izmjenama programa obnove za 2022. godinu za sanaciju namijenjen iznos od 180 tisuća kuna.

Nakon postupka jednostavne javne nabave, ugovor o konzervatorsko-restauratorskim radovima sklopljen je s tvrtkom Kvinar d.o.o. iz Podstrane, a radovi se izvode temeljem projekta konzervatora-restauratora Điva Dražića. Predviđeno trajanje sanacije je do 15. lipnja 2022. godine, a projekt je prethodno odobrio Konzervatorski odjel u Dubrovniku.

Zgrada glavne straže pripada raritetnim znamenitostima grada Dubrovnika kao stan admirala iz 15. stoljeća, a smještena je na urbanistički važnom punktu, između Vijećnice i zvonika. Obnovljena je u 20. stoljeću, ali je sačuvana barokna rekonstrukcija ulaznog pročelja zgrade arhitekta Marina Gropellija iz 18. stoljeća. Portal krasi raskošni lučni okvir, a prostor markiraju dva stilski usklađena pravokutna stupa koji završavaju metanim, izduženim, piramidalnim šiljcima.

Pročitajte još

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist