Grad

OBNAVLJA SE PARČEVA CRKVA Sveti Vlaho zatvara vrata – na godinu dana!

Procesija sveti Vlaho

Crkva svetog Vlaha zatvorit će svoja vrata vjernicima na više od godinu dana. Sve zbog početka radova na temeljitom unutrašnjem uređenju koji započinju uskoro.

Riječ je o IV. fazi konstruktivne sanacije Parčeve crkve koju je nužno izvršiti iz razloga pojave pukotina za koje se pretpostavlja da su nastale uslijed različitog slijeganja tla sjevernog i južnog pročelja. Južno se pročelje nalazi na ostacima stare crkve te je time podloga na tom mjestu čvrsta, dok se sjeverno pročelje nalazi na znatno rastresitijem tlu.

Konstruktivna sanacija uglavnom se sastoji od izmjene zatega, injektiranja te primjene nove tehnike – lijepljenja karbona. Obnova unutrašnjosti crkve, ističu iz Zavoda za obnovu Dubrovnika, započet će nakon završetka svih pripremnih radova.

Iz Dubrovačke biskupije su na upit DuLista istaknuli kako će se posljednje mise prije obnove slaviti u Parčevoj crkvi na svetkovinu Svih svetih i Dušni dan.

– Radovi će trajati više od godinu dana. Za to vrijeme nedjeljne i blagdanske mise koje su se u Svetog Vlaha slavile u 8 i 12 sati, slavit će se u iste sate u dubrovačkoj Katedrali, a predvodit će ih rektor crkve mons. Toma Lučić. Mise radnim danom u 8 i 17 sati slavit će se u Crkvi sv. Spasa – ističu iz Dubrovačke biskupije.

Alternativni prostor za sve druge obrede, uključujući i one koji se u Svetoga Vlaha obavljaju za vrijeme Parčeve feste bit će Katedrala.

O detaljima same obnove te financijama pročitajte u novom broju DuLista, koji je od danas u prodaji. 

Pročitajte još

Otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru nastavlja se idući tjedan

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] ‘HRVATSKA SLOBODA NIJE DOŠLA PREKO NOĆI’ 33. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije Grof

Dulist