Kultura

OBLJETNICA ROĐENJA IVA VOJNOVIĆA U spomen posljednjem velikom dubrovačkom piscu

OBLJETNICA ROĐENJA IVA VOJNOVIĆA U spomen posljednjem velikom dubrovačkom piscu

Povodom 160. obljetnice rođenja Iva Vojnovića, jednog od najistaknutijih dramskih pisaca moderne, često nazivanim i posljednjim velikim dubrovačkim piscem, Dubrovačke knjižnice organizirale su u ponedjeljak u Znanstvenoj knjižnici program pod nazivom ‘Ivu Vojnoviću u spomen’.

Predavanje o nekim manje poznatim aspektima Vojnovićeve korespondencije održao je dr. sc. Zoran Grijak s Hrvatskog instituta za povijest dok je Vojnovićeva pisma interpretirao Sebastijan Vukosavić. Postavljena je i prigodna izložba fotografija i pisama Emki Krstelj iz korespondencije Iva Vojnovića koja se čuvaju u Znanstvenoj knjižnici. Autorica izložbe je Paula Raguž.

Predavanje je bilo podijeljeno u nekoliko tematskih cjelina kroz koje je prikazan život i djelovanje tog istaknutog hrvatskog književnika na osnovu njegova literarnog opusa i rukopisne ostavštine pohranjene u Znanstvenoj knjižnici u Dubrovniku te Hrvatskom državnom arhivu i Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Posebnost programa ‘Ivu Vojnoviću u spomen o 160. godišnjici rođenja (1857. – 2017.)’ u odnosu na prethodne obljetničke aktivnosti je u tome što je korespondencija u središtu kao medij kroz kojeg se pruža jedan puno intimniji pogled na Vojnovićevu svakodnevicu. Predavač Grijak istaknuo je kako se ‘tako stvara mogućnost za analizu elemenata koji Iva Vojnovića u užem književnom pogledu karakteriziraju kao prvoga izrazitog predstavnika hrvatske moderne i jednoga od značajnijih protagonista europskog književnog esteticizma, a u širem smislu kulturološki pozicioniraju kao umjetnika i intelektualca na razmeđu epoha, koji u egzistencijalnom konfliktu tjeskobno lebdi između epohe fin de siècla, koju bezuspješno pokušava zaboraviti i zakopati, i utopijske skice, koju, zbog slutnje dramatičnih povijesnih prevrata, surovog naturalizma i umjetnički krajnje provokativnih ekspresija, ne želi i ne uspijeva realizirati’.

Izložba ‘Ivu Vojnoviću u spomen’ ostaje otvorena do kraja studenoga.

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist