Aktualno

[OBLJETNICA] Prije 32 godine osnovani su ‘Grofovi’

[OBLJETNICA] Prije 32 godine osnovani su 'Grofovi'

Na današnji dan prije 32 godine osnovana je Specijalna jedinica policije Grof. Tim povodom u Platu, prvoj bazi ove jedinice, odana je počast i trajna zahvala poginulim pripadnicima Grofova.
Bila je ovo jedinica sastavljena od istinskih heroja i domoljuba koja je sudjelovala na svim ratištima i u svim operacijama od Konavala do Vukovara, za koje je MUP RH izdao zapovijed. Svoj obol su dali u herojskim akcijama oslobađanja hrvatskog juga, ali i povijesnim akcijama Poskok, Medački džep i Oluja. Na tom trnovitom putu poginulo je 10 pripadnika jedinice, a više od 30 ih je ranjeno i ozlijeđeno ili ostalo invalidima.
-I kada se neki pitaju zašto i nakon 32 godine spominjati se Domovinskog rata, odgovor mora biti jasan – zato što su upravo ti ljudi, naši branitelji zaslužni za slobodu, neovisnost i ljepotu Hrvatske kojom se danas mi ponosimo. Žrtva je to koja nikada ne smije biti zaboravljena, a našu djecu i sve buduće generacije moramo naučiti koliko je Domovinski rat bio važan u ostvarenju onoga što smo stoljećima sanjali, stvaranju Hrvatske kojom oni danas slobodno i ponosno koračaju – rekla je na svečanosti glasnogovornica Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Andrijana Biskup.
Potom se kao domaćin nazočnima obratio zapovjednik Interventne jedinice policije DNŽ Robert Đođo
-Sjetimo se i budimo ponosni na sve naše pripadnike koji su izgubili živote u Domovinskom ratu i na sve ove živuće legende ovdje. Budimo ponosni, a najmanje što možemo napraviti danas, sutra i ubuduće je da se nikad ne zaboravi. Mi smo garancija da se to neće dogoditi – rekao je Đođo.
Predsjednik Udruge SJP Grof Nikica Lazarević istaknuo je kako je udruga izgrađena na čvrstim temeljima i sinergiji Grofova veterana i Grofova interventne jedinice policije PU DN. Najavio je i izlazak monografije 2024. godine kao trajan spomen svim dubrovačkim specijalcima za njihov doprinos u obrani Grada i Domovine.
Načelnik PU DN Ivan Pavličević rekao je kako ni riječi ni suze ne mogu izreći ono duboko poštovanje zahvalnosti koje osjećamo prema pripadnicima ove specijalne jedinice policije koji su u ime domovine dali posljednji dan.
-Ali ne samo prema njima, jednako poštovanje i zahvalnost osjećamo i prema članovima njihovih obitelji koji vjerujem i danas proživljavaju sav užas gubitka svojih najmilijih. Poštovanje i zahvalnost danas želim izraziti i svim pripadnicima SPJ Grof, ali i svim ostalim braniteljima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu – rekao je te istaknuo kako je ponosan na generacije policajaca koji su izniknuli iz ove specijalne jedinice.
Vijence su na spomen obilježje poginulih pripadnika položile obitelji poginulih, predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika, Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, MUP-a i Ministarstva branitelja, udruge Grof te općina Konavle i Župa dubrovačka. Ovom prigodom uručene su i plakete obiteljima poginulih i umrli pripadnika Grofova te onima koji su jedinicu sačinjavali 1991. godine, a koji su se ovog petka u Platu za tu prigodu svečano i postrojili.

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist