Aktualno

[OBLJETNICA] Prije 32 godine osnovani su ‘Grofovi’

grofovi naslovna

Na današnji dan prije 32 godine osnovana je Specijalna jedinica policije Grof. Tim povodom u Platu, prvoj bazi ove jedinice, odana je počast i trajna zahvala poginulim pripadnicima Grofova.
Bila je ovo jedinica sastavljena od istinskih heroja i domoljuba koja je sudjelovala na svim ratištima i u svim operacijama od Konavala do Vukovara, za koje je MUP RH izdao zapovijed. Svoj obol su dali u herojskim akcijama oslobađanja hrvatskog juga, ali i povijesnim akcijama Poskok, Medački džep i Oluja. Na tom trnovitom putu poginulo je 10 pripadnika jedinice, a više od 30 ih je ranjeno i ozlijeđeno ili ostalo invalidima.
-I kada se neki pitaju zašto i nakon 32 godine spominjati se Domovinskog rata, odgovor mora biti jasan – zato što su upravo ti ljudi, naši branitelji zaslužni za slobodu, neovisnost i ljepotu Hrvatske kojom se danas mi ponosimo. Žrtva je to koja nikada ne smije biti zaboravljena, a našu djecu i sve buduće generacije moramo naučiti koliko je Domovinski rat bio važan u ostvarenju onoga što smo stoljećima sanjali, stvaranju Hrvatske kojom oni danas slobodno i ponosno koračaju – rekla je na svečanosti glasnogovornica Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Andrijana Biskup.
Potom se kao domaćin nazočnima obratio zapovjednik Interventne jedinice policije DNŽ Robert Đođo
-Sjetimo se i budimo ponosni na sve naše pripadnike koji su izgubili živote u Domovinskom ratu i na sve ove živuće legende ovdje. Budimo ponosni, a najmanje što možemo napraviti danas, sutra i ubuduće je da se nikad ne zaboravi. Mi smo garancija da se to neće dogoditi – rekao je Đođo.
Predsjednik Udruge SJP Grof Nikica Lazarević istaknuo je kako je udruga izgrađena na čvrstim temeljima i sinergiji Grofova veterana i Grofova interventne jedinice policije PU DN. Najavio je i izlazak monografije 2024. godine kao trajan spomen svim dubrovačkim specijalcima za njihov doprinos u obrani Grada i Domovine.
Načelnik PU DN Ivan Pavličević rekao je kako ni riječi ni suze ne mogu izreći ono duboko poštovanje zahvalnosti koje osjećamo prema pripadnicima ove specijalne jedinice policije koji su u ime domovine dali posljednji dan.
-Ali ne samo prema njima, jednako poštovanje i zahvalnost osjećamo i prema članovima njihovih obitelji koji vjerujem i danas proživljavaju sav užas gubitka svojih najmilijih. Poštovanje i zahvalnost danas želim izraziti i svim pripadnicima SPJ Grof, ali i svim ostalim braniteljima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu – rekao je te istaknuo kako je ponosan na generacije policajaca koji su izniknuli iz ove specijalne jedinice.
Vijence su na spomen obilježje poginulih pripadnika položile obitelji poginulih, predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika, Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, MUP-a i Ministarstva branitelja, udruge Grof te općina Konavle i Župa dubrovačka. Ovom prigodom uručene su i plakete obiteljima poginulih i umrli pripadnika Grofova te onima koji su jedinicu sačinjavali 1991. godine, a koji su se ovog petka u Platu za tu prigodu svečano i postrojili.

Pročitajte još

[FOTO] Evo kako sada izgleda plaža u Uvali Lapad

Dulist

Traži se odbjegla kokoš! Jeste li je vidjeli?

Dulist

PROMETNA NA RATCU Albanka puštena iz istražnog zatvora, obitelj traži pravdu za poginule Katu i Stipu!

Dulist