Grad

‘OBITELJSKI SMJEŠTAJ – SNAGA DUBROVAČKOG TURIZMA’ Vlahušić obećava poticaje za izgradnju bazena

'OBITELJSKI SMJEŠTAJ - SNAGA DUBROVAČKOG TURIZMA' Vlahušić obećava poticaje za izgradnju bazena

Gradonačelnik Andro Vlahušić, pročelnik Vlaho Margaretić, direktorica DURA-e Andrea Novaković i stručni suradnik TZGD-a Božo Burić danas su predstavili publikaciju ‘Obiteljski smještaj, snaga dubrovačkog turizma’ koja je nastala u suradnji Grada i Turističke zajednice grada Dubrovnika.

Gradonačelnik Andro Vlahušić je istakno kako je dubrovački privatni smještaj prolazio kroz svoje razne faze te kako danas predstavlja glavnu snagu razvoja turizma. Zatim je pojasnio kako je broj hotelskih ležajeva od 2012. do danas gotovo jednak.

– Godine 2012. dosegnuli smo brojku od 12 tisuća hotelskih ležajeva, a toliko ih je i danas. Taj će broj vjerojatno rasti do 13-14 tisuća u narednim godinama. S druge strane, privatni smještaj je samo od 2011. narastao za deset tisuća ležajeva. To je ono što je dobro – naglasio je Vlahušić te dodao kako je dubrovački privatni smještaj kvalitetan i kako putem njega otprilike tri tisuće dubrovačkih obitelji osigurava egizstenciju.

– Za iduću godinu naš plan je u proračunu osigurati milijun kuna kojim ćemo poticati izgradnju bazena na izvangradskom području. Za veći bazen do 30 tisuća kuna, za manji bazen do 20 tisuća kuna, a na gradskom području to će biti do 10 tisuća kuna manje. Pokušat ćemo zajedno s bankama i HBOR-om stvoriti poticaj u kreditiranju, a cilj nam je podizanje kvalitete ponude s maksimalnim naglaskom na četiri i pet zvjezdica – rekao je Vlahušić.

Pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i more Vlaho Margaretić je naglasio kako je privatni smještaj izuzetno bitan.

– Tome svjedoče i najnovije brojke. Uloga privatnih iznajmljivača je važna jer oni su ti koju pružaju jedinstvenu i impozantnu uslugu, a poseban naglasak davaju na personaliziranom pristupu. To se u posljednje vrijeme posebno traži – istaknuo je Margaretić te dodao kako je Grad prepoznao brojne mogućnosti na koji način može doprinijeti razvoju privatnog smještaja i kvaliteti boravka u destinaciji.

– Kroz brojne projekte poput Guest Directoryja pokušavamo olakšati komunikaciju između gostiju i iznajmljivača. Tako će na jednom mjestu bit dostupan izbor najbitnijih informacija koji gostima mogu poslužiti tijekom boravka u destinaciji. Od općenitih informacija pa do pojedinačnih informacija o samom smještaju. Bit će dostupne informacije od šifre za bežični Internet do uputa kako koristiti klima uređaje – najavio je Margaretić.

Direktorica Dubrovačke razvojne agencije DURA-e Andrea Novaković rekla je kako je, osim za poticanje izgradnje bazena, iznos kojeg je spomenuo gradonačelnik namijenjen i za takozvane Klimazone.

– To je zapravo program postizanja energetske učinkovitosti u privatnim smještajima. Mnogi su nam se iznajmljivači požalili kako nemaju kvalitetan sustav kojima bi mogli unaprijediti ono što nude, a to je i smanjenje energetske potrošnje. Nude se konkretne mjere poput postavljanja senzora koji bi iznajmljivaču dojavili kada je pojedini prozor otvren ili zatovoren. Druga mjera su ‘pametni ključevi’ koje možemo vidjeti u hotelskim smještajima. Treća mjera je sustav regulacije sobne temperature unutar smještajne jedinice – istaknula je Novaković.

Stručni suradnik za promociju i on-line strategiju TZGD-a Božo Burić naglasio je kako je budućnost obiteljskih smještaja ulaganje.

– Bez obzira što imamo 19 tisuća postelja i što je kvaliteta našeg turizma neupitna, malo ulažemo. Samo ulaganjem i okretanjem prema novim izazovima moći ćemo biti prepoznati na tržištu i naš obiteljski smještaj će naći svoje mjesto – zaključio je Burić.

Na pitanje Lukše Lucianovića što misle o navodnom planu HTZ-a i Ministarstva turizma za smanjenjem privatnog smještaja do 2020. Vlahušić je rekao da je riječ o budalaštini.

– U Ministarstvo turizma postoji duh kako su velike korporacije osnova hrvatskog turizma. Isključivo fokusiranje na hotele je nerazumno – zaključio je Vlahušić.

Pročitajte još

Grad krenuo s uređenjem igrališta na Ilijinoj glavici

Dulist

GRAD DUBROVNIK DIO KEKS OBITELJI Platite režije bez naknade preko aplikacije

Dulist

SVEUČILIŠTE U DUBROVNIKU Priča o europskim izborima na kampusu

Dulist