AktualnoUrednički izbor

OBIŠLI SMO POBREŽJE Već ih zanima tko će im biti prvi susjedi

OBIŠLI SMO POBREŽJE Već ih zanima tko će im biti prvi susjedi

Gužve na cesti, mimoilaženje s drugim automobilima i kamionima, gubljenje živaca i vremena pri odlasku na posao i povratku s njega za stanovnike Pobrežja otišli su u prošlost. Naime, cesta od Mosta dr. Franja Tuđmana do Pobrežja gotova je i puštena u promet te je njihovim prometnim mukama napokon došao kraj. Zadnji put smo posjetili Pobrežje u prvom mjesecu 2020. kada se tek počelo s radovima na novoj cesti i tada su nam njegovi stanovnici ukazali na sve ove probleme. S napretkom radova rastao je i njihov optimizam, a naglasili su nam i kako se raduju naseljenju novih, mladih obitelji koje će u njihovo naselje doseliti u stanove za mlade. Bojali su se jedino možebitne preizgrađenosti koja bi mogla narušiti prekrasne vizure i pogled koji ‘puca’ s Pobrežja na Rijeku dubrovačku i Grad u daljini. Nakon godine i pol dana ponovno smo se uputili u reportažu Pobrežjem, a naš smo đir malo proširili i na okolna mjesta kojima je ova cesta također znatno olakšala život. Stanovnici su svjesni da će s ovom cestom doći još niz sadržaja koji će u cijelosti izmijeniti mirnu i tihu svakodnevicu ovog naselja.

— Nova cesta je odlična, svi smo u naselju zadovoljni. Nitko ne može reći ni jedne riječi protiv nje. Treba nam i manje od 10 minuta da dođemo do grada. Lijepo je ispala, a po noći izgleda posebno impresivno. Put nam je znatno skraćen, ne moramo voziti okolo. Uvijek bismo se mimoilazili dolje u Mokošici na onom uskom grlu. Posebno bi teško bilo proći pored kamiona pa i onih Čistoće. Baš je bilo nezgodno. Sada toga više neće biti, cesta je znatno sigurnija – govori nam Pobrežanka koja je ipak željela ostati anonimna.

Život će nam se promijeniti

Veseli je što su na Pobrežju najavljeni stanovi za mlade obitelji i za medicinsko osoblje, ali i sadržaji poput parkinga.

— Život će nam se dosta promijeniti, bit će nam življe, ali to je itekako zasad dobrodošlo. Hoće li biti kakvih problema u budućnosti, to ćemo vidjeti s vremenom. Mi smo navikli ovdje na miran život, ali vjerujemo da će nam svima biti dobro. Sigurno ćemo uz nove sadržaje dobiti i butigu koja će nam biti blizu. To će nam isto uvelike pomoći – mišljenja je ova Pobrežanka.

Gospar Niko Tomaš iz Donjeg Pobrežja bit će prvi susjed medicinarima koji će preko puta njegove kuće useliti u nove stanove. Naime, sredinom svibnja gradonačelnik Mato Franković i ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić potpisali su Sporazum o zajedničkoj suradnji na osiguravanju uvjeta za stambeno zbrinjavanje djelatnika u zdravstvu. Grad je ovim sporazumom iskazao namjeru dodjele zemljišta zdravstvenim djelatnicima upravo na području Pobrežja.

— Prvi susjedi će mi biti mladi ljudi i medicinari. Meni će biti dobro. Sve što se radi, dobro je. Nova cesta je dobro napravljena, puno nam je pomogla. Dugo se čekalo na nju, ali važno je da je sada tu. Svaki dan njome šetamo naveliko. Preko puta mene još uvijek se radi, nasipa se i priprema se teren za nove stanove. Poviše toga je Grad kupio isto preko tisuću kvadrata pa ćemo dobiti i veliki parking. Meni i susjedima ne smeta što nam se ovdje gradi. Dobit ćemo nove sadržaje, sigurno i butigu i sve će drukčije izgledati. Vrijedit će nekome – istaknuo je gospar Niko koji je na Pobrežje došao 1982. Situacija se od tada na Pobrežju ipak promijenila, ali s ovom cestom doći će do značajnijih novosti. Ističe kako uživaju u suživotu sa susjedima s kojima gaje dobre odnose.

Sve nam je bliže

Kad smo malo zašli s puta prema Petrovu selu, kojem je nova cesta također dobro došla, naišli smo na Maria i Iva Bendeviša koji su taman bili u radovima. Istaknuli su kako je cesta dobro napravljena i da im se sada sve brže. Ipak, iako u Petrovu Selu provode dosta vremena, zapravo žive u Mokošici. Naglašavaju kako im trenutno jedino smeta što im je donji dio ceste zatvoren u Mokošici zbog radova na aglomeraciji. Ali, dodaju, i to će brzo proći.

Naša sljedeća sugovornica u Pobrežje je pristigla iz Istre, a ovo naselje, ističe, za nju je idealno mjesto za život. Zatekli smo je taman dok je sa svojim djevojčicama uživala u suncu na taraci.

— Na Pobrežju nam je odlično, mir, tišina, lijepo je. Podstanari smo, ali ipak nam je ovdje super. Za djecu je odlično. Imamo taracu Bogom danu, nema puno prometa, možemo šetati svuda. Nova cesta je odlična, sve nam je brže i lakše. Mužu je pet kilometara kraće svaki dan kad ide na posao. I meni je lakše kad vozim djecu u vrtić ili idem po njih. Prije smo se uvijek morali mimoilaziti na staroj cesti pa stani u stranu pa hajde u rikverc, nikako doć’ kraju. Sada je to prošlost – govori nam naša sugovornica s Pobrežja

I nju smo dočekali

U hladu ispred jedne kuće na Pobrežju naišli smo i na gospara Joza Glavinića. Rodom je iz Neuma, a u kući u ovom naselju živi preko 30 godina.

— Sad napokon imamo novu cestu. I to smo dočekali. Nakon godina i godina obećavanja, ipak su je izgradili. Cesta je dobra, bilo je i vrijeme da je dobijemo – rekao je Glavinić.

Inače, radovi na izgradnji nove prometnice od Mosta dr. Franja Tuđmana do Pobrežja, odnosno do ceste za Osojnik, započeli su 4. prosinca 2020. Riječ je o jednoj od najvažnijih investicija u prometnu infrastrukturu Grada Dubrovnika jer se povezivanjem Mosta dr. Franja Tuđmana s Osojnikom i Pobrežjem stvaraju prvi preduvjeti za širenje stambene zone Grada Dubrovnika na ta prigradska područja. Projekt je značajan i zato što otvara mogućnosti za povezivanje Grada alternativnim koridorom prema Gornjim selima te dalje prema Primorju. Zahvat je bio vrijedan 33 milijuna kuna i bio je podijeljen je u tri faze. Predviđena su tri tipa poprečnih presjeka duž prometnice, od čega prvi na dijelu novoprojektirane prometnice s trakom za spora vozila i za desna skretanja, drugi na mjestu križanja s postojećom cestom i treći na mjestu gdje novoprojektirana prometnica prati postojeću cestu. Uz kolnik se jednostrano vodi nogostup širine 1,60 metara. Na području Pobrežja planirano je, među ostalim, i uređenje Park ‘n’ Ride parkirališta, prvog takvog u Dubrovniku.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 16. lipnja 2021.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist