Grad

OBIŠLI SMO NOVOUREĐENI PARKING Gradac od ponedjeljka spreman za parkiranje

OBIŠLI SMO NOVOUREĐENI PARKING Gradac od ponedjeljka spreman za parkiranje

Novi parking na Gracu uskoro će biti na raspolaganju sugrađanima. Naime, kako nam poručuju iz Sani­tata planirani završetak radova, a koji su se odvijali tijekom proteklih mjeseci počevši od studenog lani, upravo je u ponedjeljak, 26. travnja. Vlasnicima metalnih ljubimaca bit će dostupno 89 parkirališnih mjesta te će ih, kao i do sada, moći koristiti isključivo Dubrov­čani, pretplatnici povlaštenih parkir­nih karata za 2. i 3. parkirališnu zonu. Na prostoru površine 1761,37 četvornih metara za njegovo uređenje uloženo je oko 3.500.000,00 kuna te, iznose nam iz ove gradske tvrtke, preostaje tek betonirati manji dio platoa dekorativ­nim betonom, dovršiti hortikulturalno uređenje i očistiti gradilište koje smo tim povodom i posjetili. Ono nimalo nije nalik predjelu Grada kakvog smo do sada poznavali.
Podsjetimo, glavni projekt izradila je tvrtka Proto-Arch na čelu s glavnom projektanticom Leom Đurović Ruso te projektanticom suradnicom Miom Erak dok radove još uvijek izvodi tvrtka Texo Molior d.o.o. iz Cavtata. Važno je napomenuti kako je cjelokupni projekt Hortikulturne revitalizacije i ozelenjivanja platoa u parku Gradac, kao i odabir materijala rađen sukladno smjernicama Konzervatorskog odjela u Dubrovniku te su za projekt ishođene sve potrebne dozvole Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Na platou, kako su nam pojasnili, najprije su se izvodili zemljani radovi širokog iskopa, zatim ugradnja elemenata sustava za upravljanje rasta korijena stabla i elemenata upojnog bunara. Uslijedila je ugradnja instalacija odvodnje, vodovoda i instalacije javne rasvjete.
Sveobuhvatni radovi
Potom je na red došla ugradnja nosivog sloja od drobljenog kamenog materijala, a uskoro i ugradnja plodne zemlje u komore sustava za upravljanje rasta korijena stabla, ugradnja kamenih rubnjaka, izrada podloge od dekorativnog betona te konačno i hortikulturalno uređenje. Zemljani radovi, naveli su, obuhvaćali su široke iskope i iskope kanala za elektroinstalacije i instalacije vodovoda i odvodnje, uređenje temeljnog tla i izradu nosivog sloja od drobljenog kamenog materijala dok su oni betonski izradu dekorativnog betona na platou, betonske kanalice, vodomjernog okna, revizionih i slivničkih okana. Također, podrazumijevali su ugradnju kamenih rubnjaka po obrubu platoa i oko centralnog drvoreda. Istovremeno, radovi odvodnje obuhvatili su ugradnju cijevi odvodnje i upojnog bunara.
Radovi vodoopskrbe podrazumijevali su ugradnju vodovodnih cijevi, a oni hortikulturalnog uređenja sustava za upravljanje rasta korijena stabala, ugradnju plodne zemlje, sadnju biljnog materijala – stabala i grmova, ugradnju sustava za navodnjavanje. Za stabla u centralnom djelu su odabrana velika stabla česvine, odnosno hrast crnika, koja su sada orezana za transport te se očekuje da će se kroz godinu dana proširiti te praviti veliki hlad. Također, provedene elektroinstalacije bile su preduvjet za izradu javne rasvjete koja do sada ovdje nije postojala u ovakvom obimu. Prisjetimo se, obuhvat parkirališta je bio obrubljen betonskim cestovnim rubnjacima, parkirališna podloga šljunčana, neadekvatne površinske obrade, s ulegnućima koja su zadržavala kišnicu te nije postojao sustav oborinske odvodnje.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 21. travnja 2021.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović