Aktualno

Obilježen Dan crvenih haljina, Dubrovkinje upozorile žene na rizik od moždanog udara

Obilježen Dan crvenih haljina, Dubrovkinje upozorile žene na rizik od moždanog udara

Javnozdravstvena akcija ‘Dan crvenih haljina’, koja podržava međunarodnu aktivnost prepoznavanja i sprečavanja moždanog udara u žena, tradicionalno se održava prvi petak u veljači u Europi i SAD-u, a po treći put održat će se i u Hrvatskoj.

Ovu akciju podržale su i žene iz javnog života Grada Dubrovnika zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, ravnateljica Dubrovačkih muzeja Julijana Antić Brautović, direktorica Turističke zajednice Ana Hrnić, glumica KMD-a Srđana Šimunović i novinarka i urednica Lidija Crnčević. Odjevene u crveno, skrenule su pažnju na ovu nedovoljno prepoznatu bolest od koje je samo u 2019. godini u Hrvatskoj umrlo 2.989 žena.

– Željele smo skrenuti pozornost dubrovačke javnosti na šokantne brojke smrtnosti od ove teške bolesti. Zbog životnih navika i obaveza žene nažalost često na zadnje mjesto stavljaju sebe i svoje zdravlje. Naša poruka je da je potrebno brinuti se o sebi, živjeti zdravo i kretati se što je više moguće. Zato dame, nastojte voditi računa o sebi, a vašoj obitelji poručujemo da vodi brigu o vama – izjavila je ovom prilikom zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

Kampanja ima za cilj potaknuti žene da se brinu o svom zdravlju, prvenstveno zdravlju srca i krvnih žila, jer je većinu tih bolesti moguće spriječiti zdravim životnim navikama, a isto tako želi potaknuti stručnjake u zdravstvu na posebnu pozornost za srčani i moždani udar kod žena, zbog njihovih razlika u odnosu na muškarce.

Pročitajte još

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist

OBRAĐENA GOTOVO SVA BIRAČKA MJESTA HDZ-u 61 mandat, SDP-u 42

Dulist

NOVI PROGRAM Što pogledati u Kinematografima Dubrovnik?

Dulist