AktualnoUrednički izbor

OB Dubrovnik: Obezboljeni porod osiguran je od 7.30 do 21 sat, za epiduralnu trebali bi dodatno zapošljavati

OB Dubrovnik: Obezboljeni porod osiguran je od 7.30 do 21 sat, za epiduralnu trebali bi dodatno zapošljavati

Iz OB Dubrovnik očitovali su na zahtjeve naših sugrađanki objavljenih u Facebook grupi DUMAME, a koje su pokrenule peticiju kako bi se svim trudnicama omogućila epiduralna anestezija pri porodu. Kako su naglasile, trenutno se u OB Dubrovnik može dobiti single shot od 8 do 16 sati, a epiduralna ne postoji. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

‘Briga za naše najosjetljivije pacijente, naše rodilje, i njihova sigurnost predstavljaju prioritet za našu ustanovu. Unatoč kadrovskim problemima s kojima se susrećemo, u želji da svim našim rodiljama podjednako omogućimo bezbolni porod, počeli smo prije šest godina s Programom obezboljenog poroda.

U Općoj bolnici Dubrovnik zaposleno je 9 anesteziologa, a svaki specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine mjesečno odrađuje i do devet 24-satnih dežurstava. Pored toga posao anesteziologa obuhvaća na dnevnoj bazi: jedinicu intenzivnog liječenja, covid jedinicu intenzivnog liječenja, hitne operacije, hladni pogon (ranije dogovorene nehitne medicinske zahvate), dnevne ambulante za buduće kirurške zahvate, kolonoskopije s anestezijom i prema potrebi, transport životno ugroženih bolesnika prema Splitu i Zagrebu.

Prepoznavši potrebu našeg pučanstva, unatoč kadrovskim nedostacima, održali smo i nadstandard te smo posebno ponosni na program anestezije za stomatološku djelatnost kod djece s teškoćama u razvoju, magnetsku rezonancu u anesteziji za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom i anestezijom za dijagnostičke potrebe kolonoskopija.

Samo u Jedinici intenzivnog liječenja u posljednjih godinu dana na respiratoru je bilo 420 pacijenata, od čega 121 pacijent s COVID-om.

Zbog opsega posla dio anesteziologa nije uspio iskoristiti godišnje odmore ni iz 2020. godine, a kamoli da su počeli koristiti godišnje odmore od ove godine.

Također, i u ovo doba izuzetnog izazova koje nam donosi Covid-19 pandemija, svjesni smo potrebe za nastavkom Programa obezboljenog poroda, i isti smo nastavili.

U mogućnosti smo ga osigurati u razdoblju od 7.30 do 21 sat. Naime, nije nažalost moguće organizirati dežurstvo liječnika anesteziologa prema sugestijama mama s Facebooka s obzirom da bi u slučaju pružanja usluge epiduralne anestezije rodiljama, dežurni anesteziolog morao biti uz rodilju u prosjeku idućih 5 do 6 sati. U međuvremenu, bilo koje hitno medicinsko stanje zbog kojeg je taj anesteziolog u dežurstvu, ne bi se moglo u tom periodu odraditi čime bi direktno bili ugroženi životi pacijenata. Za ispuniti zahtjeve iz peticije, Opća bolnica Dubrovnik, u vrijeme COVID-19 pandemije i izvanrednih uvjeta rada od ožujka 2020. trebala bi zaposliti najmanje dvoje dodatnih anesteziologa. To u ovom trenutku nije moguće zbog nedostatka tih specijalizacija u cijeloj Republici Hrvatskoj. Naime, cijelo vrijeme imamo otvoren natječaj za zapošljavanje specijalista i specijalizanata iz anesteziologije, reanimacije i intenzivne medicine na koji se nikako ili vrlo rijetko javljaju – iznijeli su.

Pročitajte još

[FOTO] SERAY VOLI TRADICIJU Studentica iz Turske u nošnji Dubrovačkog primorja

Nora Di Leo

PROVJERILI SMO Dubrovnik bez podataka o američkim bullyjima XL i stafordima

Marko Džamarija

Cijene u siječnju više za 4,1 posto, najveći porast u restoranima i hotelima

Dulist