Aktualno

DUMAME POKRENULE PETICIJU ‘Svim trudnicama u OB Dubrovnik pri porodu treba biti dostupna epiduralna anestezija’

DUMAME POKRENULE PETICIJU 'Svim trudnicama u OB Dubrovnik pri porodu treba biti dostupna epiduralna anestezija'

DUMAM-e su pokrenule peticiju kojom traže da se i u Općoj bolnici Dubrovnik svim trudnicama omogući epiduralna anestezija pri porodu. Njihovu peticiju prenosimo u cijelosti.

-S obzirom da je zdravstvena zaštita u 21. stoljeću znatno napredovala od 18. stoljeća i da je epiduralna u skoro svim bolnicama naprednih zemalja, apsolutno normalna stvar, mislimo da je zahtjev za omogućavanjem epiduralne u OB Dubrovnik, zapravo smiješan, ali nažalost potreban. Ženama omogućiti bezbolan porod nije mala stvar, a svakako je moguć. Trenutno u OB Dubrovnik se može dobiti single shot od 8 do 16 sati. Kao da je porod nešto što se može naštimati po satu. Epiduralna ne postoji. S obzirom da je dubrovačka bolnica, opća bolnica, pokriva cijelu županiju, svakako mora postojati anesteziolog 24/7. Zašto taj isti anesteziolog ne može biti dežuran i za rodilište, ako već postoji u bolnici, to rodiljama nije jasno. Čak i u vrijeme ‘dostupno’ od 8 do 16 sati rodilje se odgovara od poziva anesteziologu. Svatko treba imati mogućnost izbora. I ako je epiduralna nešto što rodilja želi dok donosi novo dijete na svijet, kako bi joj to najljepše iskustvo, ali i najveća bol bilo lakše, ne može postojati niti jedan opravdan razlog zašto takvo nešto ne bi bilo omogućeno u OB Dubrovnik. Podržite inicijativu i omogućite svim budućim majkama mogućnost bezbolnog poroda – stoji u peticiji koju možete potpisati ovdje.

-Sasvim bi trebalo biti normalno da se ženama ponudi epiduralna kao u svim normalnim zemljama i bolnicama diljem svijeta i u ostatku Hrvatske. Nije bitno jeste rodile, je li vas bolilo, nije vas bolilo, hoćete li opet rađat’, jeste li bake već… Potpišite peticiju i omogućite onima koje porod čeka, da mogu birati kakav će porod imati. Bez obzira jeli to porod kakav bi vi birale – napisala je u grupi DUMAM-e Dita Lipanović uz peticiju.

Pročitajte još

17. TJEDAN PSIHOLOGIJE O važnosti mentalnog zdravlja svih uzrasta

Dulist

SEVERINA NAKON OBRATA ‘Sad ću ići do kraja, tražit ću samostalno skrbništvo’

Dulist

APEL ZA POMOĆ Obitelj Ujdur treba pomoć, majka Kristina je teško bolesna

Dulist