Aktualno

DUMAME POKRENULE PETICIJU ‘Svim trudnicama u OB Dubrovnik pri porodu treba biti dostupna epiduralna anestezija’

DUMAME POKRENULE PETICIJU 'Svim trudnicama u OB Dubrovnik pri porodu treba biti dostupna epiduralna anestezija'

DUMAM-e su pokrenule peticiju kojom traže da se i u Općoj bolnici Dubrovnik svim trudnicama omogući epiduralna anestezija pri porodu. Njihovu peticiju prenosimo u cijelosti.

-S obzirom da je zdravstvena zaštita u 21. stoljeću znatno napredovala od 18. stoljeća i da je epiduralna u skoro svim bolnicama naprednih zemalja, apsolutno normalna stvar, mislimo da je zahtjev za omogućavanjem epiduralne u OB Dubrovnik, zapravo smiješan, ali nažalost potreban. Ženama omogućiti bezbolan porod nije mala stvar, a svakako je moguć. Trenutno u OB Dubrovnik se može dobiti single shot od 8 do 16 sati. Kao da je porod nešto što se može naštimati po satu. Epiduralna ne postoji. S obzirom da je dubrovačka bolnica, opća bolnica, pokriva cijelu županiju, svakako mora postojati anesteziolog 24/7. Zašto taj isti anesteziolog ne može biti dežuran i za rodilište, ako već postoji u bolnici, to rodiljama nije jasno. Čak i u vrijeme ‘dostupno’ od 8 do 16 sati rodilje se odgovara od poziva anesteziologu. Svatko treba imati mogućnost izbora. I ako je epiduralna nešto što rodilja želi dok donosi novo dijete na svijet, kako bi joj to najljepše iskustvo, ali i najveća bol bilo lakše, ne može postojati niti jedan opravdan razlog zašto takvo nešto ne bi bilo omogućeno u OB Dubrovnik. Podržite inicijativu i omogućite svim budućim majkama mogućnost bezbolnog poroda – stoji u peticiji koju možete potpisati ovdje.

-Sasvim bi trebalo biti normalno da se ženama ponudi epiduralna kao u svim normalnim zemljama i bolnicama diljem svijeta i u ostatku Hrvatske. Nije bitno jeste rodile, je li vas bolilo, nije vas bolilo, hoćete li opet rađat’, jeste li bake već… Potpišite peticiju i omogućite onima koje porod čeka, da mogu birati kakav će porod imati. Bez obzira jeli to porod kakav bi vi birale – napisala je u grupi DUMAM-e Dita Lipanović uz peticiju.

Pročitajte još

Studentska ‘PEP konferencija’ ovog četvrtka i petka na Kampusu

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist