Politika

O KUPNJI DIONICA UTD RAGUSE Dubravku možemo iznajmiti ili ukloniti

O KUPNJI DIONICA UTD RAGUSE Dubravku možemo iznajmiti ili ukloniti

Neće svijet pasti ako ne kupimo dionice UTD Raguse, ali mislim da je važno kontrolirati prostore na ulazu u povijesnu jezgru – rekao je gradonačelnik Mato Franković kojega bi vijećnici trebali ovlastiti za podnošenje prijave za sudjelovanje u javnom nadmetanju za kupnju dionica ovog društva.

No, kako je već ranije rekao, došlo je do novonastalih okolnosti budući da postoji odluka skupštine društva iz 2016. godine po kojoj Grad Dubrovnik ima pravo prvokupa dionica. Uz to, utvrđen je i drukčiji broj dionica od onih koji su ponuđeni na prodaju. te je zatraženo da se javni poziv poništi.

-Samim time se gradu omogućava veći manevarski prostor za kupnju – istaknuo je gradonačelnik naglasivši kako je riječ o prostorima pod zaštitom.

-Ističu ugovori za najam javne površine ovu godinu i po mom tvrdom uvjerenju, onaj tko ide u licitaciju i dobije je, a da nije Grad, ne može dobiti javnu površinu. Ne kupujemo mi Dubravku da bismo prodavali šnicele, lignje i patate nego da bismo upravljali strateškim prostorom na ulazu u Grad – rekao je Marko Potrebica dodavši kako kad se prostor kupi postoje dvije mogućnosti. Jedna je da se prostor iznajmi za velike solde kako bi se ulaganje vratilo, a druga je uklanjanje Dubravke, što je i predviđeno rješenjem iz doba Dubravke Šuice. Time bismo, rekao je Potrebica, dobili otvorene Pile i Brsalje gdje bi ovaj postor bio prst u oko.

-Ako to danas ne kupimo strateški, što ne razumiju ovi iz SDP-a onda će netko drugi biti vlasnik toga i time sto godina upravljati – ističe Potrebica dodavši kako je strateški bitno kupiti te prostore koji će vazda biti naši.

Matija Čale Mratović rekla je Potrebici da ga podržava u potpunosti.

Jadran Barač istaknuo je kako prvo treba definirati što je ovdje javni interes i tko ga ostvaruje. Ponovio je kako se ovom kupnjom neće poboljšati kvaliteta života građana.

-Izgleda da je grad preuzeo mentalitet otkupa nekretnina, odnosno rentijerski mentalitet koji naše društvo vraća u feudalni sustav – smatra Barač.

-Posjedovanje i upravljanje nekretninama je javni interes – rekao mu je gradonačelnik Franković.

-Karl Marx bi se oduševio s vama kad kažete vlasništvo jednako upravljanje – odgovorio je Barač gradonačelniku. Potrebica je pak Baraču rekao da ne evocira neka prošla vremena jer je za njega uvreda da ga se naziva komunistom i onim koji koristi komunističke metode, a što je Barač naveo u priopćenju za medije.

-Srateški interes Grada Dubrovnika je kupnja dionica UTD Raguse, a ako ih Grad ne kupi, predložit ću Gradskom vijeću ukidanje javne površine tamo. Pa neka prodavaju gaćice – oštro je rekao gradonačelnik.

-Onog trena kad Grad to kupi, jamčim da će cijena koju će ugostitelji ponuditi ići na 6, 7 milijuna kuna godišnje – rekao je Miho Obradović koji ističe kako se nada da će Grad ovo kupiti. Pitao je zašto se odlučilo na cijenu od 21 milijun kuna.

-Nije dobro kad moramo kupovati nešto što je dvaput bilo naše – rekao je Vido Bogdanović dodavši kako je UTD mogla propasti jer se kralo, ne na šake nego brokama.

-Jedini način da kontroliramo tu mikrolokaciju jest da budemo vlasnici – smatra Bogdanović.

Uz dva glasa protiv (SDP) gradonačelnik je ovlašten za prijavu na javno nadmetanje.

Pročitajte još

Andro Vlahušić: Kako smo izgubili Grad?

Dulist

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist