Grad

O čemu su razgovarali gradonačelnik i konzervatori?

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zamjenica Jelka Tepšić održali su u četvrtak radni sastanak s Tatjanom Lolić, načelnicom Sektora za konzervatorske odjele i inspekciju, Uprave za zaštitu kulturne baštine i njenim suradnicima u Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske, šalju iz Grada Dubrovnika.

Sastanku na temu zajedničkih projekata obnove kulturnih dobara sudjelovao je i pročelnik Konzervatorskog odjela u Dubrovniku Antun Baće te pročelnica Upravnog odjela za gospodarenje imovinom, opće i pravne poslove Marijeta Hladilo.

Gradonačelnik Franković zahvalio je načelnici Sektora Lolić na kontinuitetu potpore koje Ministarstvo kulture, a napose Uprava za zaštitu kulturne baštine, pružaju Gradu Dubrovniku u nizu projekata, poput izrade konzervatorske podloge za proširenu buffer zonu, odnosno kontaktnu zonu svjetskog dobra Grada Dubrovnika, prvog takvog dokumenta u Hrvatskoj.

Istaknuta je i suradnja pri izradi i donošenju Plana upravljanja, monitoringu u cilju restauracije Orlandovog stupa, ali i kod zahtjevnih radova adaptacije nekadašnje palače u Ulici Ilije Sarake u novi objekt Osnovne škole Marina Getaldića, a za čije je izvođenje, sukladno konzervatorskim smjernicama i uputama, instrumentalna suradnja s konzervatorima dubrovačkog odjela i krovnog ministarstva. Sudionici sastanka složili su se da je navedeni projekt kompleksan zbog nužnosti očuvanja spomeničke baštine s jedne strane i potrebe da se buduća škola opremi sukladno svim suvremenim standardima koje takav objekt zahtijeva. Izraženo je obostrano zadovoljstvo što isti napreduje svojim tijekom.

Istaknut je i značaj početka izrade novog prostorno-planskog i urbanističkog okvira, odnosno sveobuhvatnih izmjena i dopuna GUP-a i PPU-a pokrenutih u ožujku prošle godine. Gradonačelnik Franković rekao je da se radi o dugotrajnijem procesu od izmjena i dopuna GUP-a, a koje je Grad u cilju očuvanja prostora od pretjerane gradnje donio također prošle godine te kako je okvirni plan ove gradske uprave čitav postupak završiti tijekom iduće dvije godine.

Pročitajte još

TRAVA, KOROV, DRAČA Sve se zeleni, samo na krivim mjestima

Dulist

Katarina Milat Kralj nova je direktorica Dubrovačke baštine

Dulist

U LIPNJU U Dubrovniku ostvareno 247 posto više dolazaka u odnosu na isto razdoblje lani

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija