Grad

O čemu su razgovarali gradonačelnik i konzervatori?

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zamjenica Jelka Tepšić održali su u četvrtak radni sastanak s Tatjanom Lolić, načelnicom Sektora za konzervatorske odjele i inspekciju, Uprave za zaštitu kulturne baštine i njenim suradnicima u Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske, šalju iz Grada Dubrovnika.

Sastanku na temu zajedničkih projekata obnove kulturnih dobara sudjelovao je i pročelnik Konzervatorskog odjela u Dubrovniku Antun Baće te pročelnica Upravnog odjela za gospodarenje imovinom, opće i pravne poslove Marijeta Hladilo.

Gradonačelnik Franković zahvalio je načelnici Sektora Lolić na kontinuitetu potpore koje Ministarstvo kulture, a napose Uprava za zaštitu kulturne baštine, pružaju Gradu Dubrovniku u nizu projekata, poput izrade konzervatorske podloge za proširenu buffer zonu, odnosno kontaktnu zonu svjetskog dobra Grada Dubrovnika, prvog takvog dokumenta u Hrvatskoj.

Istaknuta je i suradnja pri izradi i donošenju Plana upravljanja, monitoringu u cilju restauracije Orlandovog stupa, ali i kod zahtjevnih radova adaptacije nekadašnje palače u Ulici Ilije Sarake u novi objekt Osnovne škole Marina Getaldića, a za čije je izvođenje, sukladno konzervatorskim smjernicama i uputama, instrumentalna suradnja s konzervatorima dubrovačkog odjela i krovnog ministarstva. Sudionici sastanka složili su se da je navedeni projekt kompleksan zbog nužnosti očuvanja spomeničke baštine s jedne strane i potrebe da se buduća škola opremi sukladno svim suvremenim standardima koje takav objekt zahtijeva. Izraženo je obostrano zadovoljstvo što isti napreduje svojim tijekom.

Istaknut je i značaj početka izrade novog prostorno-planskog i urbanističkog okvira, odnosno sveobuhvatnih izmjena i dopuna GUP-a i PPU-a pokrenutih u ožujku prošle godine. Gradonačelnik Franković rekao je da se radi o dugotrajnijem procesu od izmjena i dopuna GUP-a, a koje je Grad u cilju očuvanja prostora od pretjerane gradnje donio također prošle godine te kako je okvirni plan ove gradske uprave čitav postupak završiti tijekom iduće dvije godine.

Pročitajte još

Vatrogasci imali 9 intervencija, došlo i do oštećenja na Autobusnom kolodvoru

Dulist

Zbog vjetra preko mosta ne mogu autobusi na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikli

Dulist

Potpisana Povelja o bratimljenju Dubrovnika i Sorrenta

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija