DuList IN

Nutricionistica Mirna Sentić donosi spoj ruzmarina i naranče u jednom keksiću

Sve u zraku već uvelike miriše na Božić. Kućice, lampice, niske tempera­ture, rumeni nosići, tople prikle i miris kuhanog vina samo su dio zimsko – blagdanskog ugođaja oko nas. Ono pravo, istinsko i tradicionalno, krije se na našim trpezama, u našim srcima, s našim najbližima. O da, slavljenje tra­dicije nam je poznata stvar, jednako kao i rečenica ‘Ove godine ćemo samo dvije vrste kolača’, koja na kraju završi s najmanje pet vrsta i pečenjem do dugo u noć. Šalu na stranu – tradicija je tu da se štuje, njeguje i dalje dijeli i zato me to i najviše veseli.

Pripremila: Mirna Sentić

Poštujući svoju struku, uvijek želim recepte prilagoditi i ušminkati ih u moderno ruho s posebnim foku­som na smanjenje šećera i masnoće. Upravo ta dva sastojka, ključna su za hrskavost, prhkost i okus blagdanskih keksića. Obožavam danske kekse u limenim kutijama. Da, da to su one u kojima svaka kuća drži puce, konce i lijepe trakice, ali upravo ti keksići su bili inspiracija za kreiranje ovog neo­bičnog recepta.

Sezona je citrusa i sada je u punom stađunu, stoga korice limuna i naranče obilno stavite u slastice, a sokove popijte neposredno nakon cijeđe­nja. Ruzmarina se ne bojte u kola­čima, njegove arome najviše se peče­njem gube, a svega mali dio zaostaje u keksiću. Aroma mu je suptilna nakon pečenja i daje keksiću poseban okus. U nastavku vam donosim malo ‘ušmin­kaniju’, odnosno ‘zdraviju varijantu’ danskih keksića s okusom Mediterana. Uživajte u pripremi i javite dojmove. Sretni blagdani!

KEKSIĆI OD RUZMARINA I NARANČE

Sastojci:
115 g maslaca aromatiziranog ruzmarinom
170 g smeđeg šećera
1 jaje
1 vanilin šećer
220 g brašna (½ integralno / ½ bijelo meko)
½ žličice praška za pecivo
½ žličice sode bikarbone
ribana korica cijele naranče
prstohvat soli i cimeta

Priprema:
1) Maslac rastopiti u lončiću s grančicom ruzmarina dok ne provrije i ostaviti sa strane jedno 15-ak min da arome uđu u maslo. Potom izvaditi ruzmarin i maslac ostaviti na sob­noj temperaturi da se stisne nazad (barem 3–4 sata, da se ponovno stvrdne). Ovaj korak preporučam napraviti noć prije, da ujutro zamutite keksiće. Opcionalno: preskočite aromatiziranje – nasjeckajte svježi ruzmarin na sitne koc­kice i 1 malu čajnu žlicu ubacite u smjesu.
2) Omekšali maslac izbatiti sa šećerom, dodati narančinu koru i jaje
3) Potom dodati suhe pomiješane sastojke i sjediniti u kom­paktnu smjesu
4) Staviti u prozirnu foliju oblikovane u valjak i ohladiti barem 30 min, a potom narezivati na kolutove (debljine 1 cm) ili izvaljati i oblikovati.
5) Peći u zagrijanoj pećnici, 180 stupnjeva, 12 min.

Naslovna foto: Željka Milić

Pročitajte još

Pripremite Mirninu ričetu – Parčeve mesne pite

Dulist

VEČERA ZA PET Semra oduševila goste glavnim jelom pa zasjela na prvo mjesto!

Dulist

Silente lani prodao više ulaznica nego Severina

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija