DuList IN

BLAGDANSKA ČAROLIJA ANE ČERJAN Ovog Božića poklonite ljubav, a najlakši put je kroz želudac!

Božić je vrijeme kada se češće sti­gnemo družiti s voljenima, a sigurno imate onu jednu osobu u ekipi koja uvijek organizira zabave i oduševi svo­jim kulinarskim i dekoracijskim umi­jećem. Što kažete da ove godine, uz pomoć svoje dežurne ambasadorice božićnog duha, baš vi budete doma­ćin takve zabave? Znam, znam… Marija je veganka, Ivan ne jede meso, Đive je intolerantna na gluten, a Maro se baš prije Božića odlučio odreći slatkoga… ali, ne dajte se obeshrabriti jer vam donosim nekoliko prijedloga za zalo­gajčiće koji će oduševiti i najzahtjev­nija nepca!

Pripremila Ane Čerjan, naša ambasadorica božićnog duha

Pojačajte ‘Božić dolazi’ Nove generacije i otplešite do kuhinje… Ni na jednoj zabavi ne možete pogrije­šiti s platom, zato narežite nareske po vašoj želji, ali ih posložite u obliku bora na drvenu pravokutnu šticu za pose­ban efekt!

Pokraj njih na pjat stavite ‘Picok boriće’ – Picok trokutiće koje ste prethodno uvaljali u sitno nasjeckane brusnice, bosiok i pistacio i naboli na (u mom slučaju bezglutenske) štapiće. Kada ste to pripremili, bacit ćemo se na fantastičnu hrskavu salatu i humus od slanića za prijatelje vegane (a tražit će još i oni koji to nisu!).


HRSKAVA SALATA

Sastojci:
pakiranje salate po izboru – meni je najdraži matovilac
2 jabuke Pink Crisp (sok od limuna da jabuke ne potamne)
1 naranča
žlica nasjeckanih indij­skih oraščića
2 žlice mješavine sjemenaka
2 žlice brusnica

Postupak:
Salatu operite, a jabuke nasjec­kajte na fete i polijte ih sokom od limuna. Stavite salatu u posudu, dodajte jabuke, koma­diće naranče, indijske oraščiće, sjemenke i brusnice i sve polijte umakom.
Umak: u jednoj tegli pomi­ješajte malo maslinovog ulja, jabučnog octa, soka od jabuke, soka od limuna, soli i papra i polijte po salati.


HUMUS OD SLANIĆA


Sastojci:
250 g slanića iz konzerve
1 češanj česna
60 ml limunovog soka
30 ml maslinovog ulja
60 ml tahinija (možete ga napraviti sami – 100 g sezama i oko 50 ml maslinovog ulja ovisno o gustoći koju želite)
po potrebi vode
malo soli, papra, crvene paprike i petrusina

Postupak:
Staviti sve sastojke u blender i smiksati ih. Humus ohladiti i ukra­siti s par kapi maslinovog ulja i s malo petrusina.


‘KOLIKO TOLIKO’ ZVJEZDICE

Sastojci:
300 g feta ili svježeg sira
200 g masla
300 g brašna (može i bezglutenskog)
1 prašak za pecivo
malo soli

Postupak:
Vrijeme je da zagrijemo kuću i da kuhinju pre­uzmu najljepši mirisi, a za ove male zvjezdice ričetu sigurno možete naći među ričetama vaših nona!
U feta sir dodati otopljeno maslo i umutiti mik­serom. Postupno dodavati brašno u koje ste dodali prašak za pecivo i sol, a pri kraju umijesiti sve skupa ručno. Dodati još brašna po potrebi. Zamo­tati tijesto u foliju i staviti u frižider da se ohladi (bar uru vremena). Kad se ohladi, na pobrašnjenoj podlozi ga razvaljati na oko 2 centimetra debljine i vaditi oblike zvjezdica. Premazati ih jajem i posuti sezamom i peći 15-ak minuta na 200°.
Dok se male zvijezde peku, bacite se na pripre­manje prave zvijezde trpeze, garantiram vam da će izazvati potpuno oduševljenje! Siraste kuglice koje se umaču u sir. Jer, koliko je sira, zapravo pre­više sira?


VIJENAC S CAMEMBERTOM (BEZGLUTENSKA VERZIJA)


Sastojci:
300 g Nutri Free Mix Per Pane bezglutenskog brašna
1,5 žličica praška za pecivo
260 ml grčkog jogurta
50 g sira po izboru (najbolje cheddara)
malo soli

Postupak:
Pomiješati pantarulom brašno, prašak, jogurt i sol u zdjeli dok ne dobijete zrnatu smjesu. Zatim tijesto mijesiti rukama nekoliko minuta dok ne dobijete kom­paktnu i glatku smjesu. Dodati 50 grama sitno izgratanog sira, pa mijesiti dok se sve dobro ne spoji. Podijeliti smjesu na jednake dijelove (otprilike 20–25 grama svaki) i umijesiti od svakog komadića kuglicu. Ugrijati pećnicu na 180°, staviti papir za pečenje na pleh i staviti camem­bert u sredinu. Slagati oko njega kuglice, red po red dok ne potrošite sve. Camem­bertu skinuti površinsku opnu i politi ga s malo maslinovog ulja i origana. Kuglice namazati rastopljenim maslom, a po želji po vijencu posuti još malo sira. Peći 25–30 minuta dok ne poprimi lijepu boju. Kada je gotovo, premazati s još malo masla i ser­virati toplo!


ANINA FANTAZIJA U ČAŠI

Sastojci:
500 ml slatkog vrhnja
2 kikare mlijeka
100 g bijele čokolade
1,5 pakiranje želatine (s 8 žlica vode)
sjemenke pola mahune burbon vanilije ili 1 puna žlica arome burbon vanilije

Postupak:
Iako šećer dolazi na kraju, savjetujem vam da ovu kremastu poslasticu napra­vite večer prije da se dobro ohladi i bude spremna na vrijeme! Koristila sam tradi­cionalnu talijansku bazu za Panna cottu, ali uz par mojih izmjena.
Slatko vrhnje, mlijeko i vaniliju zagrijati na vatri i dok se grije pripremiti 1,5 pakira­nje želatine sa 8 žlica vode. Kada se ugrije, dodati želatinu da se rastopi. Paziti da vrh­nje ne zakuha, pa ugasiti vatru. Dodati nasjeckanu čokoladu i stalno miješati. Kada se otopi uliti u čaše. Na vrh staviti umak po želji – ja sam ukuhala borovnice s malo soka limuna i vanilija šećerom i dodatno dodala još borovnica na vrh.

Kada je sve spremno, ukrasite stol, ne treba to biti ništa pretjerano – sta­vite par grančica, koju kuglicu, svijeću. S obzirom da su ovo sve mali zalogaj­čići, slobodno možete staviti male pjate i na njih složiti salvete kao mašne. Ja se uvijek vodim onom – manje je više. Obavezno ohladite neko dobro vino ili napravite kuhani gin, pozovite vašu najdražu ekipu, pripremite neku igru i to je to!

Čaroliju Božića vežemo uz blješta­vilo, veseli žamor na ulicama, kolendu, okićeni grad i dom, ali i dobru hranu. Sve to nam stvara onu toplinu oko srca i budi u nama uspomene na sve prošle Božiće. Zato ne zaboravite, čak i da vam sve pođe po krivu, važno je zajed­ništvo, da ste sretni, okruženi volje­nima i da stvarate lijepe uspomene s dragim ljudima.

Želim vam puno smi­jeha, veselja, ljubavi i zdravlja i sretan i blagoslovljen Božić!

Pročitajte još

[FOTO/VIDEO] ČUVARI TRADICIJE Mališani u nošnjama zabalali Parcu u čast

Dulist

[FOTO] Festa sv. Vlaha u Silicijskoj dolini!

Dulist

FESTA OD VINA NA KANDELORU Uživajte u vinima Pelješca, Korčule i Konavala uz šporke makarule

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija