Kultura

Novo literarno druženje u Lazaretima s Dortom Jagić

Gošća Art radionice Lazareti idućeg utorka je Dorta Jagić, jedna od najuglednijih i najomiljenijih domaćih pjesnikinja, dobitnica Goranovog vijenca za ukupan prinos hrvatskoj poeziji. Posjetitelji literarnih druženja upoznat će se, razgovarati i uživati u čitanju s njom u 20 sati.

Kao što se izrazio žiri Goranova proljeća, Dorti Jagić pripada jedan od najsnažnijih i najzanimljivijih glasova suvremenog hrvatskog pjesništva. Nesputana imaginacija, nadrealistički smjele metafore, duhoviti apsurdizam i posve neortodoksno, vrlo osobno poimanje kršćanstva neke su od dominantnih osobina njezine poezije.

Dorta će u ARL predstaviti svoju najnoviju knjigu „Veće od kuće“ (Hena com, 2018.), zbirku proznih zapisa koji se mogu nazvati i poetskim esejima, a koji oslikavaju svojevrsno autoričino putovanje kroz mentalni i emocionalni krajolik u kojem nadasve dominira ljepota jezika.

Osim o novoj knjizi, govorit će i o poeziji, putovanjima, susretima, spajanjima i otuđivanjima, intimnome i javnome, internetu i olovci, o onome što je pokreće i drugim zanimljivim temama.

Voditeljica, moderatorica i urednica programa razgovora s autorima je Staša Aras.

Dorta Jagić rođena je 1974. u Sinju. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove (filozofija i religijska kultura). Piše poeziju, kratku prozu, putopise, dramske tekstove i kazališne kritike. Godinama vodi radionice pisanja poezije i prevodi s engleskog i njemačkog.

Njezine su pjesme i priče prevođene na više od dvadeset stranih jezika u prestižnim književnim časopisima. Bila je gošća brojnih stranih rezidencija za pisce te međunarodnih festivala poezije. Radila je kao autorica i urednica na nekoliko domaćih i stranih projekata koji spajaju poeziju i druge umjetničke izraze, ples, dizajn i glazbu.

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja: „Goranovo proljeće“, 1999.; 2. nagrada časopisa „Vijenac“ za kratku priču, 2001.; 1. nagrada za predstavu Jelka kod Ivanovih, SKAZ, 2002.; „The Balkan Grand Prize for Poetry“, 2007. (na pjesničkom festivalu „Curtea de Arges Poetry Nights“ u Rumunjskoj dodjeljuje International Academy Orient – Occident); 3. nagrada na 43. Večernjakovom natječaju za kratku priču 2008. za priču pod naslovom Ženski zatvor; na 14. međunarodnom susretu izdavača u Pazinu – jednomjesečni boravak u Grazu za zbirku priča Kičma i uspješan prevoditeljski rad s njemačkog jezika, 2010.; „The European Poet of Freedom Literary Prize“ 2014., koju dodjeljuje Grad Gdanjsk (Poljska), za knjigu pjesama Kauč na trgu; Nagrada Goranov vijenac 2017.

Pročitajte još

DOMAGOJ PERKIĆ U 2022. nastavit ćemo raditi na stalnom postavu budućeg Arheološkog muzeja

Dulist

PREDSTAVLJENA KNJIGA O KARDINALU FRANJU ŠEPERU Komunistička vlast ga nije voljela, a bio je prvi netalijanski prefekt Svete Stolice za nauk vjere

Dulist

Na današnji dan preminuo je jedan od najistaknutijih slikara hrvatske moderne Mato Celestin Medović

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija