SportUrednički izbor

NOVO IME U ŽKK RAGUSA Iva Todorić: Uvijek ostavim srce na parketu!

NOVO IME U ŽKK RAGUSA Iva Todorić: Uvijek ostavim srce na parketu!

Iva Todorić novo je ime ŽKK Ragusa Dubrovnik. Nakon osam godina igre u dresu zagrebačkog Medveščaka, ova 26-godišnjakinja rodom iz Zmijavaca pokraj Imotskog, odlučila se okušati u novom klubu. Iza nje je odlična sezona, o čemu dovoljno govori statistika, ali i zaslužena titula najkorisnije igračice hrvatske lige (MvP). Uz to, prema odabiru Eurobasketa, proglašena je i za najbolju obrambenu igračicu u prošloj sezoni. Ali, Todorić ne gleda statistiku. Više je ‘podređena’ ekipi. Smatraju je all around igračicom koja postiže i do 20 poena u utakmici. No, nekad ne zabije niti jedan te će svejedno biti zadovoljna, kako nam kaže.

Imala sam takvu situaciju u klubu da sam bila lider u ekipi. Imala sam dobru statistiku, vodila sam ekipu, a bila sam i najstarija. Trener mi je davao potpunu slobodu i mogla sam raditi što sam htjela na terenu. Postoje brojne mlade košarkašice u Hrvatskoj pred kojima je blistava budućnost

— Uvijek idem do kraja. Kod mene nema predaje. Ostavim srce na terenu svaki put i dam sve od sebe. Ako je netko bolji, uvijek ću mu čestitati. Pobjede i porazi su sastavni dio sporta. Naživciram se, možda i najviše u trenucima kad se od mene previše očekuje. Ali, uvijek kažem, jedna lasta ne čini proljeće. Kad mi ne ide naprimjer šut, onda to ‘kompenziram’ kroz obranu, skok ili asistenciju. Ima dana kad bih loptu šutnula nogom, i ušla bi u koš. A nekad jednostavno ne ide. Bitno mi je da sam pridonijela u određenom segmentu igre – govori nam Todorić koja po utakmici ima i 15 skokova. Skromna kakva jest, za sebe neće reći da je najbolja.

— Sigurno su hrvatske košarkašice, koje igraju inozemnu ligu – bolje. Imala sam takvu situaciju u klubu da sam bila lider u ekipi. Imala sam dobru statistiku, vodila sam ekipu, a bila sam i najstarija. Trener mi je davao potpunu slobodu i mogla sam raditi što sam htjela na terenu. Postoje brojne mlade košarkašice u Hrvatskoj pred kojima je blistava budućnost – reći će. S Medveščakom je šest puta zaredom bila prvakinja Hrvatske i pet puta osvajačica Kupa Hrvatske. Izdvaja i finale Regionalne lige koju nisu uspjele osvojiti te su poražene od Budućnosti iz Podgorice. S košarkaškom reprezentacijom Hrvatske nastupila je na Europskom prvenstvu 2015. godine u Mađarskoj kada je ‘zaradila’ prvu ozbiljniju povredu u karijeri.

— Već sam se u prvoj utakmici protiv Rusije ozlijedila i jednostavno nisam mogla nastaviti. Ozlijedila sam skočni zlob, napukla mi je kost i popucali su mi svi ligamenti. U prvom napadu se naša igračica ozlijedila, zamijenila sam ju i nakon 15 minuta igre i ja sam se ozlijedila. Prvotno su mi dali krivu dijagnozu zbog čega sam nosila gips malo dulje nego što sam trebala. Šest mjeseci sam morala pauzirati, ali eto, upisala sam reprezentativni nastup – kaže kroz smijeh. Igrala je i dva kvalifikacijska ciklusa za europska prvenstva kada se nisu uspjeli plasirati. Nada se da će ove godine to i uspjeti i kvalificirati se na Europsko prvenstvno 2021. godine jer je grupa ‘prolazna’.

‘Ragusa je uvijek imala dobru ekipu’
— Otkad znam za sebe, uvijek sam se igrala loptom. Moji roditelji su bili sportaši, majka je igrala rukomet, što sam i ja htjela igrati, a otac nogomet. No, u Imotskom je bila jaka samo košarka. Otišla sam na samo jedan trening i zavoljela ovaj sport. To je bilo 2005. godine – rekla je Todorić koja je tad imala 12 godina. Složili smo se kako je riječ o relativno kasnom početku. ‘Dosta kasno, s obzirom na cure moje generacije koje su počele rano trenirati’, reći će. A riječ je o dobroj generaciji kluba RHEA Imotski. Dva puta su bile kadetske prvakinje i isto toliko puta juniorske viceprvakinje.

Inače, kad god bismo išli igrati u Dubrovnik, nije nam bilo svejedno. Jer, Ragusa je uvijek imala dobru ekipu i znale su iznenaditi. Mislim da možemo napraviti pomak

— Otišla sam na fakultet koji mi je bio prioritet. I tad je počela moj priča s Medveščakom. Uspjela sam sve iskombinirati i eto me u košarci dan danas – ističe Iva. Jedini je to klub bio u njenoj seniorskoj karijeri… Sve do ove sezone i Raguse u kojoj najviše cijeni ekipu koja ju je odmah prihvatila.

— Inače, kad god bismo išli igrati u Dubrovnik, nije nam bilo svejedno. Jer, Ragusa je uvijek imala dobru ekipu i znale su iznenaditi. Mislim da možemo napraviti pomak od iduće sezone. Ima puno super perspektivnih cura koje dugi niz godina igraju ligu te imaju iskustva – reći će Todorić. S njome je iz Medveščaka na mjesto trenera Raguse stigao i Braslav Turić te suigračica Ana Vojtulek. Poziv iz Dubrovnika, reći će, produljio je njenu profesionalnu karijeru na još koju godinu. Naime, Iva ima veliku želju raditi u svojoj struci. Završila je Ekonomski fakultet u Zagrebu, smjer trgovina te je uz to, čak dvije godine djelovala kao vanjski suradnik na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Predavala je mladim sportašima ekonomiju i menadžment u sportu.

— Početak kolovoza bilo je prijelomno razdoblje. Iskreno, mislila sam završiti profesionalnu karijeru. No, onda je stigao poziv iz Raguse. Potpisala sam na jednu godinu, odnosno do kraja sezone – ističe Todorić.

‘Da mi je s njima igrati’
Kao djevojčica iz malog mjesta, gledajući hrvatske košarkašice u poznatim klubovima, uvijek je razmišljala: ‘Da mi je s njima igrati’.

— Kad sam počela igrati, oni su se počeli lagano ‘gasiti’. Liga je slabija, pogotovo muška otkad se Cedevita preselila u Sloveniju. U ženskoj ligi su mlade cure, a seniorki i nema. Ne ulaže se koliko se prije ulagalo. Koliko su prije bile precijenjene, toliko su sad podcijenjene – u novčanom smislu. I sve je slabo medijski popraćeno. A mislim kako imaju dosta potencijala – govori nam Todorić koja se na početku prošle sezone, okušala i u inozemnoj, odnosno mađarskoj ligi koja je među top 5 liga u Europi. No, iza svega toga ostalo je veliko razočarenje.

— Kad sam došla gore, to nije bilo ono što sam dogovorila ugovorom, a što me ‘natjeralo’ da se vratim u Hrvatsku. To mi je otvorilo oči i shvatila sam da u sportu neke stvari nisu kakvima se čine i da funkcioniraju na neki drugi način. Ne mogu i ne želim generalizirati sliku, ali stvarno sam imala loše iskustvo – ističe Todorić. No, vratila se u Medveščak i odigrala najbolju sezonu ikad. Opet u svemu ističe – ekipu.

— Bile smo takva klapa na terenu i izvan njega. Dosta ljudi nam je govorilo da nećemo ništa osvojiti jer su se ostale ekipe poboljšale – ističe. Trofej koji najviše pamti je kup ‘Ružice Meglaj Rimac’ u Trnskom kad su pobijedile Kvarner. ‘Naravno, i kad sam bila prvi put prvakinja Hrvatske. Ali taj mi je Kup ostao najviše u sjećanju’, naglašava dalje Todorić. A s ekipom Raguse u ovoj sezoni očekuje najmanje jedan trofej. No, već sad, nažalost, primjećuje neke sportske nedostatke Dubrovnika, a to je dvorana i problemi s terminima.

Pročitajte još

Jugaši u finalu Prvenstva Hrvatske!

Dulist

OSMI DU MOTION Za vikend je grad u pokretu, stižu trkači iz 50 zemalja svijeta

Dulist

‘Pituri’ nastupaju u završnici Kupa Hrvatske

Dulist