Grad

Novi vrtić u Gospinom polju otvorit će vrata 1. rujna 2023.

Novi vrtić u Gospinom polju otvorit će vrata 1. rujna 2023.

Grad Dubrovnik izradio je idejni projekt za vrtić u prostoru Biskupskog dvora u Gospinom polju koji će primati 122 jasličke i vrtićke djece, čime će se dugoročno riješiti problem nedostatka kapaciteta u Dječjim vrtićima Dubrovnik. Rečeno je to na sastaku gradonačelnik Mata Frankovića i zamjenice gradonačelnika Jelke Tepšić  s ravnateljicom Dječjeg vrtića Pčelica Dijanom Brkić i ravnateljicom Dječjih vrtića Dubrovnik Franicom Lasić koja je sudjelovala putem video poziva.

Zgrada budućeg vrtića na četiri etaže, bruto građevinske površine 1147 kvadratnih metara, s oko 100 kvadratnih metara otvorenog prostora, primit će ukupno sedam skupina od čega šest vrtićkih i jednu jasličku. Osigurana su financijska sredstva za izradu glavnog projekta koji se očekuje do 1. listopada nakon čega će se provesti javna nabava i započeti radovi, a novi vrtić trebao bi 1. rujna 2023. otvoriti vrata za male polaznike.

Ravnateljice su izvijestile gradonačelnika Frankovića kako se trenutno na listi čekanja za upis u vrtić nalazi 82 djece s 80 bodova i više, koja udovoljavaju svim propisanim uvjetima za upis i kojima su oba roditelja zaposlena. Naime, Dječjim vrtićima pod ingerencijom Grada Dubrovnika pristiglo je ukupno 420 zahtjeva za upis u novu pedagošku godinu 2022./2023. godinu. Dječjem vrtiću Pčelica predan je 131 zahtjev, dok su Dječji vrtići Dubrovnik zaprimili 289 prijava.

Kako je istaknuto, posljednjih godina nije zabilježen značajan porast broja prijava. Na optimalan broj djece u skupini utječe značajan porast djece s poteškoćama u razvoju kojima je potreban asistent. U svaku odgojnu skupinu gradskih vrtića uključeno je barem jedno dijete s teškoćama u razvoju, s ciljem njihove socijalizacije i integracije u skupini. Pročelnik Brčić izvijestio je kako je u 2022. godini manje pristiglo manje zahtjeva od 2017. godine, međutim, broj djece koje trebaju pomoć asistenata porastao je te ih je sada 35. Istovremeno, za 53 djece predškolske dobi određena je odgoda polaska u osnovnu školu.

Gradska uprava svakodnevno poduzima korake u cilju pronalaska adekvatnih prostora koji bi se mogli prenamijeniti u objekte za obavljanje djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja te premostio trenutni nedostatak kapaciteta. U tijeku su dogovori za dva nova prostora koje je moguće adaptirati do 1. rujna 2022., jedan se nalazi na užem području grada, a drugi prostor je u Mokošici. Svi prostori moraju ispunjavati stroge pedagoške standarde i minimalne tehničke uvjete.

Grad Dubrovnik u svibnju je već otvorio dodatni prostor u vrtiću Pile 2 gdje je upisano 26 djece jasličke dobi, od kojih četvoro s poteškoćama u razvoju. U Mokošici će se se urediti dodatan prostor s pripadajućim dvorištem za 15 djece, a vrtić Izviđač također će proširiti kapacitet za dodanih desetoro djece u novoj pedagoškoj godini.

Istovremeno, Grad Dubrovnik nastavlja realizaciju novih kapitalnih ulaganja u objekte predškolskog odgoja, prvenstveno nadogradnju vrtića Pčelica, za koji je ishođena građevinska dozvola, i novi vrtić u Komolcu. Gradnja dječjih vrtića u Komolcu i Mokošici kandidirat će se za financiranje iz sredstava Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026.

Podsjetimo, u posljednjih pet godina u dječje vrtiće i osnovne škole ukupno je uloženo više od 200 milijuna kuna. Vrtić ‘Palčica’ nadograđen je dodatnim objektom, a u vrtiću ‘Mala kuća’ izvršena je adaptacija postojeće zgrade te je otvoren novi dio vrtića u Zatonu, sveukupno je otvoreno 14 novih vrtićkih/jasličkih grupa. Vrtići Ciciban i Izviđač u potpunosti su energetski obnovljeni europskim i nacionalnim sredstvima.

Proveden je i 14 milijuna kuna vrijedan EU projekt Grad za djecu zahvaljujući kojemu je nabavljena nova, vrijedna oprema, uvedeni su novi programi i provedene brojne edukacije, vlastitim sredstvima nastavio se financirati i poslijepodnevni rad i rad subotom u vrtićima.

Grad Dubrovnik

Pročitajte još

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist