Grad

Novi vlasnik hotela Belvedere TKO JE VIKTOR VEKSELBERG?

Novi vlasnik hotela Belvedere TKO JE VIKTOR VEKSELBERG?

Nakon što je u javnost izašla informacija kako je hotel Belvedere prodan na javnoj dražbi za nešto više od 12 milijuna eura ruskom milijarderu Viktoru Vekselbergu, u javnosti se sve češće čuje pitanje – tko je zapravo on?

Poslovni čovjek, naftaš, ljubitelj ruskog kulturnog blaga, najbogatiji čovjek u Rusiji…sve to, ali i puno više o njemu pišu razni izvori – od ruskih, britanskih, američkih medija do raznih drugih izvora.

Sukobi oko nafte
Hrvatskoj i dubrovačkoj javnosti poznat kao čovjek iza tvrtke Vila Larus koja je formalno kupac Belvedera, Vekselberg je svoju poslovnu karijeru počeo graditi iz ruševina Sovjetskog saveza. Rođen je 14. travnja 1957. u Drogobiču u Ukrajini. Po završetku srednje škole 1974. godine upisao je Moskovski institut za prometni inženjering (MIIT), a poslijediplomski studij nastavlja na moskovskoj Akademiji za znanost. Privatnim poduzetništvom počeo se baviti 1988., kada je osnovao NPU KomVek tvrtku za istraživanje i proizvodnju, njegovo poslovno carstvo počelo je s prodajom bakrenih žica iz odbačenih kabela. Već poprilično financijski jak i kao posjednik velikog broja naftnih izvora, krajem 90-tih godina udružuje se s Rusom Mikhailom Fridmanom kako bi zajedno preuzeli TNK, treću po redu rusku naftnu kompaniju.

Otad, pa do današnjeg dana, DuList je popratio njegovu biografiju i o njemu možete čitati u novom, tiskanom izdanju DuLista, koji je od danas na kioscima!

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Andro Vidak na Orsuli je ostavio četiri apartmana! Ima nove velike planove za taj gradski park!

Barbara Đurasović

UŽIVO OD 10 SATI Pratite otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist