Hrvatska

NOVI SUMNJIVI SLUČAJEVI U ZAGREBU I VARAŽDINU Beroš: Nema mjesta panici, ali oprezu ima

001vili beros

Imamo četvero novih bolesnika u KBC-u Zagrebu, jedan je na opservaciji u Vinogradskoj bolnici i sumnja je na ozljeđivanje kemijskim elementima, a jedan je u Varaždinu. Svi pacijenti imaju blaže simptome i većina će biti otpuštena na kućno liječenje – rekao je jutros ministar zdravstva Vili Beroš, donosi HRT.
– Bolesnik u Varaždinu je otpušten na kućno liječenje, petero bolesnika će biti otpušteno iz KBC-a Zagreb, a vjerojatno i šesti. Na svu sreću riječ je o blažim ozljedama za koje sada treba utvrditi jesu li povezane s konzumacijom pića. Preliminarno možemo reći da je dvoje direktno u vezi s konzumacijom pića – rekao je Beroš.
Ministar zdravstva rekao je da sve institucije rade svoj posao, postupa se sukladno protokolu koji je predviđen za ovakve situacije, a zdravstveni sustav je spreman za izazove.
– Pravodobno je izvještena policija i sva nadležan tijela, DORH i DIRH, stoga je postupanje u tijeku – dodao je te naglasio kako nema mjesta panici, ali da je nužno biti oprezan.
Na pitanje zašto javnost nije odmah obaviještena, rekao je kako su institucije čekale nalaze.
– Paradigmu ponašanja preokrenula je situacija, počeli su se javljati slični slučajevi kemijskih ozljeda i u drugim gradovima. Nakon prvog slučaja u Rijeci nije bilo moguće o čemu je riječ. Konzumacija pića mogla je biti incidentalna, piće je moglo biti promijenjeno na neki način. Nismo u tom trenutku smatrali da treba dizati paniku. No kada smo jučer poslijepodne saznali za pojavu novih slučajeva, izašli smo u medije i rekli što znamo. Izašli smo kad smo procijenili da postoji opasnost – pojasnio je ministar.

Pročitajte još

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist

HNB uvodi red u bankarske naknade

Dulist